Logga in

Svårt välja rätt med CE-märka produkter

Publicerad
20 maj 2015, 14:00

Byggproduktförordningen, med tillhörande CE-märkning, handlar om fri rörlighet på marknaden. Den är inget bevis på produkternas kvalitet eller överensstämmelse med svensk bygglagstiftning. Det har gjort det svårare att veta vilka VVS-produkter som uppfyller krav från samhället eller byggherrar.

Rolf Kling– Vi är inte i mål när det gäller frågan om att bedöma CE-märkta produkter. Det uppstår problem när man ska välja och verifiera VVS-produkter mot samhällets och byggherrens krav. Problemen kommer att öka ju fler produkter som blir CE-märkta. Många leverantörer kommer säkert att nöja sig med CE-märkning om inte branschen kommer med motkrav. I praktiken så är det ofta entreprenören som är sakkunnig och väljer VVS-produkt när man bygger hus. Vi måste utveckla vårt kravställande tillsammans med alla aktörer, säger Rolf Kling, teknisk chef på VVS-Företagen.

Han menar också att det är en allvarlig brist att det inte finns krav på monteringsanvisningar – en stor nackdel för VVS-installatörer, enligt Rolf Kling.

Ett tungt ansvar vilar på byggherren att själv bedöma vilka egenskaper som krävs av en produkt. Men det finns hjälp att få.

Bertil Jönsson– Om man går direkt till Boverkets byggregler (BBR) så handlar det om många funktionskrav och reglerna går på hela byggnaden, inte på enskilda produkter. Men man kan använda det som är känt i Sverige, branschregler från exempelvis Säker Vatten och Byggkeramikrådet, om man tycker att de egenskaperna är de rätta, säger Boverkets expert Bertil Jönsson.

Det går fortfarande att typgodkänna produkter som inte omfattas av harmoniserade standarder. I somliga fall går det också att typgodkänna lösningar där CE-märkta produkter ingår, till exempel brandisolering av ventilationskanaler. Rolf Kling menar att VVS-branschen av tradition haft väldigt många typgodkända produkter.

– Det är en bra modell för den som köper, eller tillhandahåller, en produkt åt en slutkund eftersom den uppfyller samhällets krav enligt plan- och bygglagen, för den användning den är typgodkänd för, säger Rolf Kling.

För byggprodukter som inte längre kan få typgodkännande har kontrollorganen som utfärdar typgodkännanden egna system för kontroll mot bygglagstiftningen, exempelvis har SP Certifiering systemet P-märkning och Kiwa Sverige har systemet Byggproduktcertifikat. Företagen uppger att systemen minst ska motsvara kraven i BBR.

– Det är en fördel om de märkningarna kan garantera för byggherren att produkterna följer BBR. Förutom samhällets krav så kan också dessa märkningar ha andra krav som kan vara till fördel för konsumenten, säger Bertil Jönsson.

Listan på vilka byggprodukter som omfattas av harmoniserade standarder är lång och publiceras i EU:s officiella tidning, EUT, samt i databasen Nando. Ett utdrag över produkter med VVS-anknytning från senaste publiceringen finns i VVS-Forums e-tidningsutdrag från nummer 5/2015.

Teckna prenumeration på VVS-Forum här.