Logga in

Många hoppar handtvätten

Publicerad
5 maj 2015, 15:26

Var femte svensk struntar i att tvätta sina händer efter toalettbesöket. Det visar en undersökning som Yougov utfört på uppdrag av tidningen Metro.

– Jag är inte förvånad, men jag tycker det är synd, säger Inga Zetterqvist, hygiensjuksköterska på Folkhälsomyndigheten, till Metro. När vi är på toaletten så finns det bakterier i den miljön som vi definitivt inte vill ta med oss därifrån.

Enligt Metro tvättar 78 procent av de tillfrågade alltid händerna när de har varit på toaletten. 19 procent gör det för det mesta och 3 procent gör det sällan.

51 procent av de som inte gör det uppger att de inte orkar eller att de inte tycker att det behövs.

– Det är den absolut bästa och viktigaste faktorn för att undvika smittspridning. Den typen av bakterier, och även virus för den delen, som finns i den miljön vill vi inte få in på andra ställen. Om du varit på toaletten och ställer dig för att laga mat, fikar eller äter utan att ha tvättat händerna, så riskerar du få avföringsbakterier i munnen, säger Inga Zetterqvist.

5 maj är den årliga handhygienens dag och kampanjer genomförs i många länder för att stödja det arbete som Världshälsoorganisationen, WHO, gör för god handhygien. Under parollen ”Ren vård är säkrare vård” (Clean Care is Safer Care) uppmärksammas framförallt handhygien i vården.

För att påminna om betydelsen av en god handhygien har Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten gjort en affisch om handhygien. Den kan laddas ner och sättas upp på lämpliga ställen.