Logga in

Imtech installerar miljövänlig värme i Umeå

Publicerad
21 maj 2015, 11:15

Imtech installerar ett nytt miljövänligt värmesystem i Riksbyggens bostadsrättsförening Kemisten, i miljonprogramsområdet Ålidhem i Umeå. Ordersumman uppgår till drygt 22 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. 

Imtech VS-teknik i Umeå har fått uppdraget att installera två nya energicentraler med totalt tio värmepumpar med varmvattenproduktion, nytt kulvertsystem och nya ventilationsaggregat inklusive styr och övervakning.

– Värmeåtervinning sker via nya frånluftsaggregat på taken samt via geoenergihål, berättar Göran Ahlfeldt, filialchef för Imtech VS-teknik i Umeå, i pressmeddelandet. Återladdningen av geoenergihålen sker via energi från frånluftsaggregaten.

Entreprenadformen är totalentreprenad och projektet ska vara slutfört i september 2015. I uppdraget ingår värme, sanitet, ventilation, el och styr samt borrning av energihål. Storleken på projektet och den totala omfattningen av alla installationer är den största utmaningen. Bostadsrättsföreningen består av 235 lägenheter – från ettor till femmor.

Ålidhem ligger öster om Umeälven i södra Umeå. Stadsdelen byggdes mellan 1966–1973 och är en del av miljonprogrammet. I samband med att Umeå utsågs till Kulturhuvudstad 2014 beslutades att stadsdelen skulle rustas upp rejält.

– Vi gjorde ett liknande projekt åt en annan förening för två år sedan som vi hjälpte att nå optimal ekonomisk lösning på energifrågan, säger Göran Ahlfeldt.