Logga in

Enklare redovisningsregler för småföretag

Publicerad
22 maj 2015, 11:01

Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss med förslag som förenklar och förtydligar reglerna för årsredovisningen i mindre företag.
– De förslag vi lägger i dag innebär förenklingar för de allra flesta av de drygt 400 000 företag som upprättar årsredovisningar, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), i ett pressmeddelande från Justitiedepartementet.

Förslagen i lagrådsremissen innebär en anpassning av den svenska redovisningslagstiftningen till EU:s nya redovisningsdirektiv. Redovisningsdirektivet syftar till att förenkla och reducera administrationen för företag och på så sätt stärka europeiska företags konkurrenskraft och öka sysselsättningen.

Förenklingarna berör många företag. Av de aktiva svenska företagen är 98 procent mindre företag, de flesta med färre än 50 anställda. Mindre företag ska inte längre behöva lämna upplysningar om bland annat lönekostnader, pensionskostnader, anställda i andra länder, optioner, egna aktier fördelade på aktieslag och detaljer om långfristiga skulder i sina årsredovisningar.

– Uppgifterna i årsredovisningarna är viktiga för olika myndigheter och i arbetet med att förhindra och beivra ekonomisk brottslighet. Men samhällets krav på företagens redovisning ska vara rimliga och proportionerliga så att svenska företag inte förlorar i konkurrenskraft, menar Morgan Johansson.

Lagrådsremissen innehåller också förslag till en ny lag som ska öka öppenheten och bland annat motverka korruption kopplad till företag som utvinner naturresurser i EU-länder eller andra länder.

Regeringen föreslår att lagstiftningen ska träda i kraft den 1 januari 2016.