Logga in

Akut brist på VVS-montörer

Publicerad
18 maj 2015, 17:39

En ny internationell undersökning, Talent Shortage, som gjorts i 42 länder visar att problemen för arbetsgivare att hitta rätt kompetens ökar. Hela 39 procent av de svenska arbetsgivarna har problem med kompetensförsörjningen. Störst brist råder det på utbildade hantverkare som VVS-montörer, enligt ett pressmeddelande från Manpower Group som ligger bakom undersökningen.

Många arbetsgivare har under en längre tid signalerat att de har stora svårigheter att hitta rätt kompetens. Andelen arbetsgivare i Sverige som uppger att de inte hittar den kompetens de söker har ökat med 6 procentenheter på bara ett år. Det betyder att Sverige nu för första gången ligger över det globala genomsnittet på 38 procent, enligt Manpower Group.

Kompetensbristen får allvarliga konsekvenser för tillväxten. Över hälften av företagen i undersökningen uppger att problemen med att hitta rätt kompetens lett till reducerad förmåga att leverera i enlighet med kundernas behov. Kompetensbristen i Sverige tangerar den högsta siffran från 2008, uppger Manpower Group.

– Kompetensbristen har blivit ett reellt problem som skadar svenska företags konkurrenskraft och det kommer tyvärr att förvärras ytterligare i takt med de strukturförändringar som sker på arbetsmarknaden, inte minst i och med den snabba automatiseringen. Företagen måste på allvar inse att vinna kampen om de rätta talangerna är central om de ska överleva, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige, i pressmeddelandet..

De största bristyrkena i Sverige 2015 är:

  1. VVS-montörer och övriga utbildade hantverkare.
  2. Chaufförer.
  3. Säljare.
  4. Läkare.
  5. Hotell- och restaurangpersonal.
  6. Mellanchefer.
  7. Ingenjörer.
  8. Tekniker.
  9. Produktionsoperatörer/maskinoperatörer.
  10. Högre chefer.

De främsta anledningarna till kompetensproblemen är att för få lämpliga personer söker arbetena, att det saknas olika typer av ”hård” kompetens samt avsaknad av rätt erfarenhet. Den vanligaste åtgärden för att komma tillrätta med problematiken är fortfarande att utveckla befintliga medarbetare.

En internationell utblick visar att det även i omvärlden är brist på utbildade hantverkare och säljare. Ingenjörer är ett internationellt bristyrke.

Talent Shortage är en internationell undersökning som Manpower Group genomför varje år med cirka 42 000 intervjuer i 42 länder. I Sverige är det 750 intervjuer som genomförts. I år är det tio år sedan undersökningen startade.