Logga in

VVS-montörer bland de mest utsatta för asbest

Publicerad
16 jun 2015, 10:29

Asbestrelaterad cancer ökar igen, trots att asbest varit totalförbud sedan 1982. Det avslöjade VVS-Forum redan 2012.

– Nästan alla som insjuknar i mesoteliom, asbestrelaterad cancer, dör. Först och främst är det en sjukdom som drabbar yrkesgrupper inom byggbranschen, som VVS-montörer, isolerare, byggnadsarbetare och elektriker. Mellan 20–25 procent är kvinnor, ofta i lägre åldrar. Varför det är så vet vi inte riktigt ännu, säger Nils Plato, docent på Karolinska Institutet till VVS-Forum.

Nästan tre gånger fler dör varje år av mesoteliom än i olyckor på jobbet, visar Dagens Arbetes granskning.

De livsfarliga asbestfibrerna frigörs när bland annat miljonprogrammets flerbostadshus och villor rivs och renoveras. En av orsakerna till ökningen av asbestrelaterad cancer tros vara att kunskapen om asbest har försvunnit på byggarbetsplatserna. Därför drabbas nu nya generationer.

– Unga människor är i dag mer riskmedvetna än tidigare, säger Nils Plato, som efterfrågar en mätare av halter av asbestfibrer, liknande en geigermätare som finns inom kärnkraftsindustrin.

Asbest totalförbjöds i Sverige 1982. Enligt Socialstyrelsens cancerregister har antalet fall av dödlig lungsäcks- och bukhinnecancer inte gått ner utan ökat något under senare år. År 2013 drabbades 137 personer av de här asbestrelaterade cancerformerna.

– Jag hittar ingen annan förklaring än att folk fortsätter att exponeras för asbest, säger Gunnar Hillerdal, lungläkare på Karolinska sjukhuset och en av Sveriges främsta experter på asbestrelaterad cancer till Dagens Arbete.

 FAKTA/ASBEST

  • Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de tränger in i kroppen. Damm med fibrer kommer in i lungorna och kan orsaka cancer.
  • Asbest kan finnas i rör, värmepannor, ventilationsanläggningar, fix och fog till kakel, bakom elskåp, under fönsterbänkar med mera.
  • Asbest kan frigöras vid rivning och utgör då en allvarlig hälsofara.
  • Några av de yrken som är värst drabbade är VVS-montörer, byggnadsarbetare, byggstäderskor, elektriker och isolerare.

Läs mer om asbest i VVS-Forum nr 10/2012.