Logga in

Teknikkonsultbransch i medvind

Publicerad
24 jun 2015, 10:11

Teknikkonsulterna inom bygg och anläggning registrerade högsta noterade orderstocksindex hittills. Det framgår av Svenska Teknik & Designföretagens (STD-företagen) medlemsundersökning Investeringssignalen. Andra positiva tecken för samtliga verksamhetsområden är förväntningar om en fortsatt förbättring av orderläget och att lönsamheten väntas öka i år. Branschens största utmaning är fortsatt att få tillräckligt mycket betalt.

Fortsatta bygginvesteringar och infrastrukturinvesteringar borgar för att de bygg- och anläggningsorienterade företagen har fullt upp ett tag framöver, konstaterar STD-företagen. Förbättrad efterfrågan, framförallt från hemmamarknaden, på industrins produkter bidrar till industrikonsulternas ökade orderingång. Förbättrad tillväxt på viktiga exportmarknader kan ge ytterligare skjuts på uppdragsvolymen inom kort, bedömer STD-företagen.

– Den svenska marknaden är fortfarande stark och utvecklingen ser positiv ut. Men vi ska vara medvetna om att globaliseringen och digitaliseringen sätter och kommer att fortsätta sätta tryck på branschen, säger STD-företagens vd Magnus Höij i ett pressmeddelande.

Svårigheten att få rätt arvode för rätt kompetens anses vara den främsta utmaningen för företagens utveckling. Näst största utmaning är kompetensförsörjningen.

En något ljusare prisutveckling och fortsatt ökade debiteringsgrader bidrar till att lönsamheten förbättras under året. Prisutvecklingen går dock långsamt.

– Genomsnittsarvodena har ökat med mellan 1,5 och 4 procent sedan början av 2012. Lönekostnaderna har ökat med minst 10 procent under samma period. Den ekvationen är branschens största utmaning, nu och framöver, säger David Cramér, marknadsanalytiker på STD-företagen.

Rekryteringsbehovet stiger i branschen. 85 av 120 medverkande företag i undersökningen signalerade om rekryteringsbehov, endast ett företag trodde att personalstyrkan skulle minska fram till årsskiftet. Konkurrensen om kompetensen ökar och många kompetenser är svåra att finna, uppger STD-företagen.

Den regionala rapporteringen ger också generellt sett en positiv bild. Förväntningarna på orderlägets utveckling är mest positiva i storstadsregionerna. Svagast tilltro till orderingångens utveckling registrerades i övre och nedre Norrland, västra Svealand och östra Götaland. Rekryteringsbehovet är utbrett över hela landet. 

Läs hela rapporten>>