Logga in

Nya lagar ska stoppa kriminaliteten i byggbranschen

Publicerad
29 jun 2015, 16:10

ALMEDALEN. Det finns stora förhoppningar om att en ny lag om arbetsgivardeklarationer på individnivå snart finns på plats. Den bedömningen gjorde Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson under ett seminarium som Byggbranschen i samverkan (BBIS) arrangerade. En sådan lag bedöms avsevärt försvåra för kriminella aktörer i byggbranschen.

Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier och talesperson för BBIS, konstaterade att vart tredje företag i byggbranschen upplever en osund konkurrens. Han menar att vi har ett föråldrat regelverk som gör det möjligt och kräver därför en modernare lagstiftning.

– Risken för upptäckt är ganska låg, det är långa ställtider innan ett brott kan ledas i bevis och när det väl kan göras är företaget försvunnet.

Peter Löfgren räknade upp tre lagförändringskrav som BBIS ställer:

  • Lag om personalliggare, som dock kommer att införas från januari 2016.
  • Lag om arbetsgivardeklaration på individnivå.
  • Lag om anmälningsplikt för alla utländska byggföretag som verkar i Sverige.

Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket, klargjorde att det finns snart ett lagförslag från Skatteverket om arbetsgivaredeklaration på individnivå.

– Med stor sannolikhet kan det genomföras. Det är en klar förbättring jämfört med det tidigare förslag som fanns och som mötte kritik från flera företagarintressen. Det nya förslaget innebär inget merarbete för seriösa företag, snarare tvärtom, sa Ingemar Hansson.

Han var också positiv till en lag om anmälningsplikt för utländska företag. Även här pågår ett lagförslagsarbete inom Skatteverket.

Se intervju med Ingemar Hansson om det kommande lagförslaget.

Läs mer om skatteförslagen som ska motverka kriminella aktörer i byggbranschen i nr 8/2015 av VVS-Forum som utkommer den 28 augusti.