Logga in

Många kommuner åtgärdar inte olagliga avlopp

Publicerad
8 jun 2015, 10:41

250 av landets 290 kommuner har en åtgärdstakt av bristfälliga och olagliga enskilda avlopp som är alldeles för låg. Och i över 100 kommuner är åtgärdstakten så låg att det kommer att ta över 50 år att åtgärda alla läckande avlopp, i de värsta fallen över 100 år, trots att avloppen i snitt har en livslängd på bara 20 år. Det visar en undersökning som Aktionsgruppen Små Avlopp genomfört.

Enligt Aktionsgruppen Små Avlopp, som under fem år följt kommunernas arbete för att minska sina utsläpp, är nära en halv miljon av Sveriges enskilda avlopp så dåliga att de utgör inte bara ett miljöhot utan också en hälsorisk. Flera av Skånes kommuner ligger längst ner på listan när det gäller att åtgärda läckande och miljöfarliga avlopp. Till exempel Landskrona, Vellinge och Åstorp åtgärdar bara 0,4 procent av sina miljöfarliga avlopp varje år. Svedala når 0,5 procent.

”En familj som har ett enskilt avlopp förorenar i snitt nästan 500 procent mer än en familj som har kommunalt avlopp.”

– En familj som har ett enskilt avlopp förorenar i snitt nästan 500 procent mer än en familj som har kommunalt avlopp. Och man förorenar inte bara hav, sjöar och åar utan även sina egna och grannars dricksvattenbrunnar. Som bosatt i Skåne känns det naturligtvis bedrövligt att konstatera detta politiska, miljö- och hälsomässiga misslyckande, säger Hampe Mobärg, talesperson för Aktionsgruppen Små Avlopp och vd hos bransch- och arbetsgivarföreningen Maskinentreprenörerna, i ett pressmeddelande

– Havs- och Vattenmyndigheten, Hav, rekommenderar att 5 procent av det totala beståndet åtgärdas varje år. Under en övergångsperiod behöver takten vara 6,3 procent för att kunna bygga bort de avlopp som faktiskt har varit olagliga sedan 1969. Utifrån dagens nivåer på åtgärdstakt behöver vi en fördubbling för att närma oss det mål som Hav satt upp, tillägger han.

Samtidigt som några av de sämsta kommunerna ligger i Skåne finns där också några som ligger på tio-i-topplistan över Sveriges bästa kommuner, Ängelholm och Malmö.

– De åtgärdar 6,9,respektive 6,8 procent av beståndet, säger Hampe Mobärg.

Klart bäst i Sverige är Ockelbo kommun som åtgärdar 10, 6 procent av beståndet varje år, tätt följt av Haninge, Tyresö, Nynäshamn och Nässjö på 10,2 procent.

I absoluta botten på den svarta listan finns Jokkmokk med bara 0,1 procent i åtgärdstakt. Närmast därpå Bergslagskommunerna Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg som når 0,3 procent.