Logga in

Latour köper Produal

Publicerad
22 jun 2015, 15:20

Investment AB Latour har genom affärsområdet Latour Industries förvärvat finska Produal, som tillverkar utrustning för mätning och rumsreglering inom byggnadsautomation. Produal har 95 anställda och omsatte förra året cirka 18 miljoner euro (cirka 170 miljoner kronor).

Säljare är private equity-fonder som förvaltas av Vaaka Partners samt delar av ledningsgruppen.

Produal har huvudkontor i Kotka och produktportföljen innehåller bland annat temperaturmätare, tryckgivare, rumsregulatorer, omvandlare och tillbehör. Produkterna säljs genom dotterbolag i Finland, Sverige, Danmark och Frankrike, men också genom partner i andra europeiska länder.

Produal har på mindre än tre år nästan fördubblat sin internationella verksamhet och totalt sett vuxit med nära 20 procent per år sett till omsättning, uppger Latour i ett pressmeddelande. Förra året köpte Produal svenska Zone Controls.

Förvärvet av Produal är i linje med Latours ambition att investera i starka företag inom byggnadsautomation och energieffektivisering i fastigheter.

– Vi kommer att driva Produal som ett oberoende bolag och ser att bolaget kan dra nytta av den erfarenhet vi har fått från våra tidigare investeringar. Förvärvet är särskilt spännande eftersom det är vårt första utanför Sverige inom byggnadsautomation. Vi kommer att fortsätta att leta efter lämpliga förvärvskandidater i detta område, både inom och utanför Norden, säger Björn Lenander, affärsområdeschef för Latour Industries, i pressmeddelandet.