Logga in

Byggfrågor hetast i Almedalen

Publicerad
29 jun 2015, 01:01

ALMEDALEN. Byggande och infrastruktur dominerar årets Almedalsvecka med 319 av totalt drygt 3 400 evenemang.
– Det är byggbranschen som inviger Almedalsveckan, förklarade Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier (BI) på byggminglet som traditionsenligt hölls på söndagskvällen i Svenskt Näringslivs trädgård i Visby.

Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv, fick äran att klippa av det röda bandet som Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, och Monica Björk, vd på Byggmaterialindustrierna, symboliskt höll i.

Efter att bandet klippts höll Caroline af Ugglas ett kort tal om offentlig upphandling. Något som var extra aktuellt den här kvällen då civilminister Ardalan Shekarabi (S) också var på plats.

– Totalt utgör offentlig upphandling 20 procent av Sveriges BNP. Nyckeln till en effektiv upphandling är funktionsupphandling och innovationsupphandling, sa Caroline af Ugglas och tillade att det är en mycket stor skillnad mellan bästa och sämsta kommunerna i landet när det gäller offentlig upphandling.

– Upphandlingar på under 500 000 kronor skulle kunna läggas ut på kommunens hemsida för budgivning, så att man slipper det komplicerade handlingsförfarandet, menade hon.

Nyligen gick Konkurrensverket ut med en rapport som hävdade att kollektivavtal inte får vara ett krav i offentlig upphandling. Men i september kommer en statlig utredning om offentlig upphandling som sannolikt kommer med förslag i motsatt riktning.

– Vårt mål är att under 2016 göra det obligatoriskt med krav på svenska kollektivavtal i offentlig upphandling, sa civilminister Ardalan Shekarabi till VVS-Forum.

 Läs mer om detta i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.