Logga in

ALMEDALEN Krafftag för ökad rekrytering

Publicerad
29 jun 2015, 16:11

ALMEDALEN. Regeringen ser som ett av sina mål att bredda rekryteringen av barn och ungdomar till det svenska skolsystemet. På ett seminarium i Almedalen den 29 juni diskuterade Roger Mörtvik, statssekreterare till gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic,(S), frågan med företrädare för bland annat högskolor och kommuner.
”En palett av åtgärder krävs”, sa Roger Mörtvik bland annat.

I panelen deltog Ylwa Bergström, universitetslektor vid Uppsala universitet, Emil Gustafsson, ordförande för Sveriges elevkårer, Lena Lindén, Högskolan Väst och Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

– I dag finns cirka 350 000 studenter på högskolan. Det har skett en ökning av sökande till högskolan under efterkrigstiden från 17 000 per år till 30 000 2011, vilket förklaras av ändrade sociala mönster och fler internationella studenter, inte av att antalet 20-åringar har ökat, sa Ylwa Bergström när hon inledde seminariet.

Hon fortsatte med att konstatera att det är social klass och kön som strukturerar högskolesystemet, inte etnicitet och identitet.

Panelen höll i stort sett med om att den bild hon målade upp stämde med deras uppfattning.

För att ändra på den snedrekrytering som finns menade Roger Mörtvik att det krävs en palett av åtgärder.

– Bland annat ska vi återinföra högskolebehörigheten för alla yrkesprogrammen men också se över vuxenutbildningen, hur föräldrar ska kunna reparera sin utbildning för att kunna stötta sina barn. Vi måste också ge betydligt fler människor de formella förutsättningarna för att börja studera och här kan studiemedlen spela en roll. Men det räcker inte. Vi måste också motivera unga människor att studera, sa han. 

Läs mer om seminariet i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.