Logga in

Toppforskare ska visa vägen mot grönt samhälle

Publicerad
7 jul 2015, 12:21

Regeringen har tillsatt ett vetenskapligt råd för hållbar utveckling. Toppforskarna i rådet ska hjälpa ministrarna att ställa om till ett grönt hållbart samhälle. 

Det var på regeringssammanträdet i Visby förra veckan i Almedalen som regeringen beslutade att tillsätta ett vetenskapligt råd för hållbar utveckling. Syftet med klimatrådet är att toppforskare ska ge råd till regeringen för en grön omställning med fokus på ekonomi, miljö- och klimatfrågor.

Rådet ska titta på frågor som exempelvis materialframställning och energiomställning.

– Omställningen till ett hållbart samhälle kräver samverkan. Jag är därför mycket glad att regeringen nu samlar framstående forskare som kan bidra till en tydligare koppling mellan politik och akademi, säger miljöminister Åsa Romson (MP), i ett pressmeddelande.

Rådets uppgift är att lämna vetenskapliga bidrag till olika insatser på hållbarhetsområdet och tillhandahålla vetenskapliga underlag till regeringen. Med ett nära samarbete med framtidsministerns kansli kommer man även att ingå i regeringens framtidsarbete.

− Det sker oerhört mycket i forskningen inom ramen för hållbar utvecklingen. Politiken måste bli bättre på att ta del av de framsteg som görs inom akademin, säger Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor.

Rådet kommer att sammanträda ett antal gånger varje år och kommer att ledas av Karin Markides, professor i analytisk kemi och avgående rektor för Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Övriga ledamöter är bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Center, Lena Neij professor i systeminriktad energiforskning, och chef för Internationella miljöinstitutet vid Lunds Universitet, samt Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.