Logga in

Investeringsstöd till hyresrätter på remiss

Publicerad
8 jul 2015, 22:46

Det stöd till byggande av hyresrätter och studentbostäder som regeringen aviserade i vårbudgeten har nu skickats ut på remiss. 3,2 miljarder kronor satsas årligen för att regeringens mål med 250 000 nya bostäder till år 2020 ska nås.

Stödet gäller nybyggnation som påbörjas från och med den 25 mars 2015 och kommer att vara anpassat utifrån kostnadslägen i olika regioner. Stödet kommer att vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 m² och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt. Stödet beräknas räcka till cirka 15 000 nya lägenheter per år.

För att säkerställa att hyresrätterna som byggs med investeringsstödet har rimliga hyror, avser regeringen sätta riktvärden på hyran:

För en lägenhet på 35 m² blir hyran per månad:

a) 4 229 kronor i Stockholmsregionen.

b) 3 937 kronor i Göteborgs- och Malmöregionerna, Stockholmsnära kommuner, övriga kommuner med hög och varaktig befolkningstillväxt samt övriga stora kommuner.

c) 3 792 kronor i övriga landet.

Bland de 94 remissinstanserna återfinns myndigheter, kommuner, högskolor, fastighets- och bostadsrättsorganisationer, men få aktörer inom bygg och installation. Sveriges Byggindustrier finns med bland remissinstanserna, men såväl VVS Företagen som EIO saknas.

Den 5 oktober ska remissvaren vara inskickade till Näringsdepartementet.