Logga in

”Äntligen krafttag mot BPA”

Publicerad
1 jul 2015, 12:01

ALMEDALEN. Bisfenol A ska förbjudas vid relining av tappvattenrör. Det meddelade miljöminister Åsa Romson (MP) i går på ett seminarium i Almedalen. VVS-branschen applåderar beslutet.
– Äntligen, det behövs krafttag mot hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA) som är i kontakt med dricksvatten, säger Magnus Everitt, expert på VVS Företagen.

Våren 2013 avslöjade VVS-Forum att Kemikalieinspektionen hittat det hormonstörande ämnet BPA i dricksvatten hos boende som fått sina dricksvattenledningar relinade. Studier visar att BPA är skadligt i låga doser och att det kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Ny forskning visar också på skador på hjärnan. Totalt finns det omkring 3 000 lägenheter som har relinade tappvattenrör i Sverige.

En statlig utredning föreslog i december 2013 ett förbud mot tvåkomponentsepoxi i relining av tappvattenrör. Utredningen visar att det främst är felaktig hantering av tvåkomponentsepoxi som gör att bisfenol A riskerar att läcka ut i tappvatten.

– Regeringen kommer inom kort att förbjuda det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) i samband med relining av dricksvattenrör. Det sa miljöminister Åsa Romson (MP) på en direkt fråga från VVS-Forum i Almedalen i går.

– Vi har känt till att det här beslutet var på gång. Det är i linje med vad vi har föreslagit i utredningen, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen, som var den ena av två myndigheter som höll i utredningen. Den andra myndigheten var Livsmedelsverket.

– Det är glädjande att frågan blir löst och att ministern skickar en klar signal så att ingen kommer att använda bisfenol A i kontakt med dricksvatten, säger Danielle Freilich, miljökonsult, och tillägger:

– Men djävulen sitter i detaljer, det gäller att skriva ett förbud så att även andra bisfenoler som bisfenol S och bisfenol F med flera inte används. Notifiering till EU måste göras och den processen kommer att ta tid, säger hon.

 Läs mer om detta i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.