Logga in

15 nya lagar som påverkar VVS-branschen från halvårsskiftet

Publicerad
7 jul 2015, 10:33

VVS-Forum har listat 15 nya lagar inför halvårsskiftet som berör VVS-branschen. Slopad nedsättning av socialavgifterna för unga och regionala företagsstöd är några exempel på nya lagar.

  1. Traineejobb för arbetslösa ungdomar i åldern 20–24 år införs som en form av subventionerad anställning. Anställningen kombineras med en yrkesutbildning inom området för anställningen. Lönen ska vara kollektivavtalsenlig. Träder i kraft den 3 augusti.
  2. Utbildningskontrakt för arbetslösa ungdomar. Inom kontraktet är det möjligt att studera på heltid eller att kombinera deltidsstudier med arbete eller praktik. Träder i kraft den 3 augusti.
  3. Stöd till lokal samverkan mot ungdomsarbetslöshet. Delegationen för unga till arbete får nu besluta om statsbidrag för att stödja lokal samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten. Träder i kraft den 3 augusti.
  4. Kunskapslyft för deltagare i fas 3 som ges möjlighet att studera ett år inom kommunal vuxenutbildning, högskola, yrkeshögskola och folkhögskola med aktivitetsstöd. Träder i kraft den 3 augusti.
  5. Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen. Träder i kraft 1 augusti.
  6. Höjd skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer. Träder i kraft den 1 december.
  7. Slopad nedsättning av socialavgifterna för personer som vid årets ingång inte har fyllt 25 år. Under perioden den 1 augusti 2015 till och med den 30 juni 2016 ska nedsättningen vara reducerad, för att därefter helt upphöra. Träder i kraft den 1 augusti.
  8. Nya redovisningskrav för miljöledning. Exempelvis ska myndigheter redovisa energianvändningen. Uppgifterna ska rapporteras till Naturvårdsverket som rapporterar vidare till Energimyndigheten. Trädde i kraft den 6 juli.
  9. Enklare redovisning av elnätsverksamhet. Energimyndigheten har tagit över rollen som kontoföringsmyndighet för elcertifikat och ursprungsgarantier från Svenska kraftnät. Trädde i kraft den 1 juli.
  10. Förslag till nya havsplaner ska tas fram av Havs- och vattenmyndigheten. Regeringen får meddela förbud eller begränsningar som behövs för att uppnå syftet med en havsplan. Träder i kraft den 15 juli.
  11. Tydligare krav för detaljplaner. Enligt ett EU-direktiv ska Sverige och övriga medlemsländer reglera markanvändning för att förebygga allvarliga olyckshändelser. Lagändringen i detaljplanekravet i plan- och bygglagen gäller för nya byggnadsverk. Trädde i kraft 1 juni.
  12. Riktvärden för buller gäller vid planläggning, bygglov och tillståndsprövningar. Trädde i kraft den 1 juni.
  13. Regionala företagsstöd får lämnas till investeringar och andra insatser för att främja en hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft i hela landet. Utökade möjligheter ges till stöd bland annat när det gäller bland annat energieffektivisering. Trädde i kraft den 1 maj.
  14. Informationsskyldighet för kommunerna när det gäller utbildningar. Trädde i kraft den 1 juli.
  15. Nationellt informationssystem för skolan införs för att allmänheten ska få bättre insyn. Det gäller till exempel uppgifter om kvaliteten på utbildningen och genomsnittsresultat på nationella prov. Träder i kraft i tre steg: 1 maj, 1 juli och 1 januari 2016.