Logga in

Viktigt isolera varmvatten-cirkulationen

Publicerad
30 jan 2015, 09:51

Att  värmeförluster från dåligt isolerade rörledningar kommer byggnaden till godo är en myt. De kan stå för en stor del av byggnadens energianvändning och temperatursänkningen kan göra att risken för legionellatillväxt är mycket stor. Det visar ett nytt examensarbete från Kungliga tekniska högskolan (KTH) som undersökt hur stora förlusterna verkligen är.

I en av de undersökta äldre fastigheterna var energianvändningen för varmvattencirkulationen 37 kWh/m² och år och temperatursänkningen i systemet var över 11 °C. Men ingen av de fyra undersökta fastigheterna höll temperaturen över 50 °C.

Studien visar också att värmeförlusterna inte kommer byggnaden till godo. De är okontrollerade och ökar risken för överhettning i vissa utrymmen.

Även relativt nyrenoverade system har brister.

– Jag hade hört att man i allmänhet har ganska dålig koll på isolering och det fuskas en hel del, så jag förväntade mig att jag skulle få se brister. Men jag trodde inte att det skulle vara så tydligt, säger Malin Alros, som gjort examensarbetet.

Hon menar att man ska på ett tidigt skede ska ta hjälp av isoleringsmontörer för att få det rätta förutsättningarna för bra isolering.

Läs mer i senaste VVS-Forum nr 1/2015.