Logga in

Tysk VVS-utbildning duger inte i Sverige

Publicerad
29 jan 2015, 14:19

Klaus-Peter Extra kom till Sverige och bosatte sig på en ort i Mellansverige för drygt sex år sen. Med sig hade han en gedigen tysk utbildning, med sex års hantverksutbildning där VVS ingår samt lärlingsarbete under 3,5 år. Men hittills har han inte lyckats få ett fast arbete som montör. Men VVS-branschens Yrkesnämnd säger till VVS-Forum att det finns möjlighet att pröva utländska VVS-utbildningar.

Klaus-Peter Extra kontaktade VVS-Forum efter att ha läst en artikel i nr 10/2014 om en undersökning av kompetensbehovet i VVS-branschen. Där klargjorde drygt 85 procent av de tillfrågade VVS-företagen att man hade svårt att hitta erfarna montörer med rätt kompetens. Det retade upp Klaus-Peter Extra, som även har en tysk ”Meister-utbildning” i bagaget.

– Jag blir sällan kallad till intervjuer, av 50 ansökningar till tjänster både som VVS-montör och som projektledare, har jag fått komma på 3–4 stycken, säger Klaus-Peter Extra, som också tillägger att många arbetsgivare aldrig ens hör av sig.

En förklaring till svårigheten kan vara att företagen efterfrågar ett branschcertifikat. Men VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-Yn) uppger till VVS-Forum att det finns möjligheter att pröva utländska utbildningar och erhålla ett branschcertifikat.

Läs mer om Klaus-Peter Extra och VVS-Yns ”speciella prövning” i VVS-Forum nr 1/2015.