Logga in

Goda utsikter för VVS-ingenjörer

Publicerad
15 jan 2015, 17:31

Både VVS-ingenjörer och VVS-montörer är yrken med goda utsikter att få jobb under 2015. Allt enligt Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?” som visar på en tillväxt av jobben hos både privata och offentliga arbetsgivare under 2015.

Arbetsförmedlingen konstaterar att den stora jobbtillväxten kommer att ske inom yrken med tjänsteinriktning. Däremot fortsätter sysselsättningen att falla för yrken inom industriell tillverkning.

– Vi ser att utbildning och erfarenhet blir allt viktigare för den som söker ett arbete. Den starkaste tillväxten väntas inom yrken som kräver utbildning på eftergymnasial nivå, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Bäst möjligheter till jobb finns för ingenjörer samt inom områdena pedagogiskt arbete, hälso- och sjukvård, data/IT eller bygg- och anläggning.

Arbetsförmedlingens rapport visar också att fyra av de yrkesförberedande programmen på gymnasiet kommer att ge goda möjligheter till arbete på fem och tio års sikt. Det gäller utbildningar inom omvårdnad, bygg och anläggning, industri samt inom fordon och transport.

– Det viktigaste rådet är att slutföra sin gymnasieutbildning. Den som saknar en gymnasieutbildning har allra svårast att få fotfäste på arbetsmarknaden, konstaterar Håkan Gustavsson.

 

Exempel på bristyrken på eftergymnasial nivå

  • VVS-ingenjörer.
  • Civilingenjörer, bygg och anläggning.
  • Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker.
  • Civilingenjörer, elkraft.
  • Civilingenjörer, elektronik och teleteknik.

 Exempel på bristyrken inom övriga utbildningsnivåer

  • VVS-montörer.
  • Byggnadsplåtslagare.
  • Isoleringsmontörer.
  • Installationselektriker.
  • Styr- och reglertekniker.

 Exempel på bristyrken på 5–10 års sikt

  • Gymnasielärare i yrkesämnen.
  • Flertalet byggyrken.

Rekommenderade artiklar

Fortsatt stor efterfrågan på VVS-montörer och elektriker

Stor brist på arbetskraft

Fusk med F-skattesystemet granskas

Arbetskraftsbristen ökar inom installationssektorn

ROT-jobben minskar med 7 procent

Efterfrågan på hantverksarbeten med ROT-avdrag minskar, samtidigt som försäljningen av byggmaterial ökar. Det visar siffror som analysföretaget Industrifakta tagit fram. – Tyvärr kan man kanske även misstänka att det minskade ROT-avdraget kan innebära en växande volym svartarbete, säger Jens Linderoth på Industrifakta, i ett pressmeddelande.

Stöd till snabbspår för nyanlända

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor. – Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

VVS-montörer hett eftertraktade

VVS-montörer, högskoleingenjörer samt kyl-, värmepump- och ventilationstekniker är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Och arbetsgivarna ser att behovet inom de tekniska branscherna kommer att öka framöver. Det uppger Statistiska Centralbyrån (SCB) i sin senaste Arbetskraftsbarometer.

Lägstalönerna behöver anpassas

Statliga Konjunkturinstitutet (KI) publicerade i går sin aktuella lönebildningsrapport. En av slutsatserna är att arbetsmarknadens parter kan medverka till att minska arbetslösheten genom att ”anpassa lägstalönerna”.

”Bättre matchning krävs mellan bristjobb och jobbsökande”

”Konsumenter som köper material via installatören får en annan service och trygghet”