Logga in

Future City rullar på

Publicerad
29 jan 2015, 11:12

Future City är en ämnesöverskridande och landsomfattande tävling för årskurs 6–9. Uppdraget för de tävlande skolorna är att skapa framtidens stad med kreativa och hållbara lösningar på boende, infrastruktur och energiförsörjning. Den 20 maj presenteras vinnarna på Tekniska museet i Stockholm.

Future City är ett amerikanskt koncept som importerades till Sverige för drygt tio år sedan. Det var den dåvarande ordföranden i VVS-Tekniska föreningen (numera Energi- och Miljötekniska föreningen), Marianne Lilja Wittbom som under Installatörernas Dag 2002 lanserade idén om en svensk version av den amerikanska tävlingen.

I Sverige drog tävlingen i gång hösten 2003 och den första vinnaren, Vinstagårdsskolan med bidraget ”New Mork City”, korades på Nordbyggmässan 2004. Syftet med tävlingen var, och är fortfarande, att öka nyfikenheten och kunskapen kring samhällsbyggnadssektorns alla yrken.

I år tävlar 36 skolor med 1 620 elever i årskurs 6–9 i Future City 2014/2015. Tävlingen startade i december och skolorna arbetar med sina projekt fram till 27 mars då de lämnar in tävlingsuppgifterna. Årets övergripande tema är tekniska lösningar och tävlingsuppgifterna är:

  • Future City Minecraft: Smarta offentliga platser i framtiden.
  • Future City Uppsats: Hur kommer människor ta sig fram och resa i framtiden.
  • Future City Modell: Bygg en modell av din framtidsstad.

Den 22 april presenteras de skolor som nomineras till finalen den 20 maj på Tekniska museet i Stockholm.

Future City drivs av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. I styrgruppen finns Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik & Designföretagen, Trafikverket och VVS Företagen.