Logga in

EU beviljar miljoner till riskbedömning av hormonstörande ämnen

Publicerad
19 jan 2015, 15:47

Inom ramen för Horizon 2020 har Karlstads universitet och
Swetox fått nästan 60 miljoner kronor i EU-medel för att studera vilka
hälsorisker som kan uppstå vid exponering av hormonstörande ämnen, enligt ett pressmeddelande
från Karlstads universitet.

– För Karlstads Universitet innebär detta nästan 20 miljoner kronor till vår epidemiologiska forskning i SELMA-studien – där vi följer 2 000 mor-barnpar från tidig graviditet och uppåt i livet – och till experimentella undersökningar i cellmodeller vid biomedicinsk vetenskap. Vi är mycket stolta över att vi har beviljats dessa medel, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap och forskningsledare inom epidemiologi, i pressmeddelandet.

Swetox är ett center för tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom toxikologi och relaterade vetenskaper. Centret är ett samarbete mellan elva svenska universitet, där Karlstads universitet är ett av de deltagande universiteten, enligt pressmeddelandet.

Horizon 2020 är EU:s största forsknings- och innovationsprogram någonsin, enligt EU-kommissionens hemsida.

Rekommenderade artiklar

Energismarta studenthus invigda

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

VVS-montörer ska kunna plugga på universitetet

Tekniktätt i nya ventilationslabbet

Virtuellt byggande på distans

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

En framtidsbransch med fokus på energi och miljö

NORDBYGG 2016. Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, har förmågan att entusiasmera sina åhörare. Hon inbjuder ständigt till dialog med gester och frågor. Så även på ett seminarium om ventilationsbranschens behov av att nyanställa fler. 

”Virtuella installationer” nominerat till SBUF-pris

Tre projekt har nominerats för Svenska Byggbranschens Utvecklingsfonds (SBUF) årliga pris, Årets Innovation 2015. Ett av dessa är ”Virtuella installationer” med Carl-Erik Brohn, CE Brohn Konsult, som projektledare.

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Viktor Rydbergs skola är Årets Future City-skola

Byggbranschen ska digitaliseras

Bygg- och fastighetsbranschen i Sverige har nu samlat sig för att digitalisera verksamheten och målet är dramatiska kostnadssänkningar. Den totala byggkostnaden ska sänkas med 33 procent. Planerings- och byggtiden ska också reduceras med 33 procent. Miljöpåverkan ska reduceras med 40 procent. Byggbranschen ska öppnas för nya affärsmodeller. Detta är målen för det gemensamma programmet Smart Built Environment (SBE) som genomförs med statligt stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas.