Logga in

1,2 miljarder till innovativa småföretag

Publicerad
22 jan 2015, 14:49

Almi Företagspartner och Europeiska investeringsfonden (EIF) har tecknat avtal om en garanti för ett nytt tillväxtlån till innovativa småföretag. Avtalet innebär att Almi kan låna ut 1,2 miljarder kronor över en tvåårsperiod, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

EIF:s garanti innebär att fler innovativa företag över hela Sverige nu kan få tillgång till finansiering för utveckling, tillväxt och expansion med förmånliga villkor. Vid avtalstecknandet medverkade bland andra närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

– Sverige blir nu bland de första i EU som har skrivit avtal med EIF om en garanti för det nya tillväxtlånet till innovativa företag. Det betyder mycket för företagens möjlighet att expandera och nyanställa, säger Mikael Damberg i pressmeddelandet.

EU avsätter stora finansiella resurser för att medlemsländerna ska kunna erbjuda bättre kapitalvillkor vid till exempel kreditgivning. EIF:s garanti, som heter InnovFin, ligger under forskningsprogrammet Horizon2020.

– Sverige ligger i framkant vad det gäller nya, innovativa företag. Det här avtalet och det nya tillväxtlånet ger oss möjlighet att ge ännu fler företag med tillväxtpotential möjlighet till finansiering för fortsatt utveckling och tillväxt, säger Göran Lundwall, vd för Almi Företagspartner i pressmeddelandet.