Logga in

Högsta domstolen förtydligar AB 04

Publicerad
13 feb 2015, 13:26

Domen i Högsta domstolen i det så kallade Gotlandsmålet är bra för både entreprenörer och beställare. Det uppger Lovisa Elmgren, chefsjurist entreprenad och bolag, hos VVS Företagen. Hon menar att HD har nu slagit fast en viktig princip som innebär att en entreprenör i sitt anbud vid en fackmässig bedömning ska beakta förhållanden inom arbetsområdet som är troliga. Även om begreppet ”troliga” lämnar öppet för tolkningar så är det ändå ett förtydligande från HD jämfört med tidigare, menar Lovisa Elmgren, som nedan drar en parallell till VVS-branschen.

Lovisa Elmgren kommenterar:

I Gotlandsfallet fick entreprenören Secora ingen ersättning. Domstolen kom fram till att det gick att utläsa av förfrågningsunderlaget att berget var så hårt att sprängning med hög sannolikhet skulle behövas. Sprängning ingick därför i kontraktsarbetena.

Men det är inte det som är det viktiga i domen. Det viktiga är principen för anbudskalkylering som Högsta domstolen slår fast. 

Läs hela Lovisa Elmgrens analys av domen och nyttan VVS-installatörer kan ha av den i nästa nummer av VVS-Forum (nr 2/2015) eller teckna en prenumeration här.

Läs också hela domen från Högsta domstolen här.