Logga in

Fortsatt koll av ROT-avdrag i värmepumpbranschen

Publicerad
17 feb 2015, 16:18

Cirka 55 procent av värmepumpföretagen använder nu schablonen för arbets- och materialkostnader som branschen och Skatteverket tagit fram för att undvika fusk. Dessutom gäller nya regler för ROT- och RUT-avdrag från den 1 april.– Kontrollerna av värmepumpbranschen har gett resultat. Det ser väldigt positivt ut, men vi kommer att göra uppföljningskontroller under året, säger Cajsa Toresten på Skatteverket.

Från den 1 april ändras reglerna för ROT- och RUT-avdrag. Då måste företag som utför tjänsten lämna in fler uppgifter för att underlätta Skatteverkets kontroll.

– Ansökan kommer bara att kunna göras elektroniskt och tjänsten kräver E-legitimation (som bara går att få för fysiska personer som är folkbokförda i Sverige). I dag är det ungefär 46 000 företag som använder sig av elektronisk ansökan, vilket motsvarar 54 procent av utförarna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Det går att få dispens i sex månader, men ansökan måste ha kommit in senast den 30 april. Det finns även en webbaserad lösning för utländska företagare, som inte kan få svensk e-legitimation.

– De nya reglerna kräver fler uppgifter till Skatteverket. Redan när utföraren söker pengar så ska hon eller han berätta hur många timmar man arbetade och vad materialet kostade. Tack vare att vi får in uppgifterna redan vid ansökningsstadiet så blir det lättare för oss att göra ett bra urval, menar hon.

ROT-avdragen visar på en ökning på 12 procent, medan RUT-avdragen ökade med nästan 18 procent förra året.  

– Det är de seriösa företagen som förlorar på fusket, eftersom det inte blir konkurrens på lika villkor. Förra året betalades det ut 19,9 miljarder kronor för 4,7 miljoner köp för ROT- och RUT-avdrag, säger Cajsa Toresten, som arbetar med Skatteverkets kontrollinsatser av ROT- och RUT-avdragen.

Under 2014 kontrollerade Skatteverket särskilt värmepumpbranschen. Ett resultat av detta är att 55 procent av värmepumpföretagen numera använder ROT-schablonen med standardbelopp för arbets- och materialkostnader, jämfört med bara 29 procent år 2013.

– Det vi kunde se 2013 var att många ansökningar innehöll höga, ospecificerade arbetskostnader och låga materialkostnader. Det saknades också tillförlitliga underlag för hur man räknade fram antal timmar som man begärde ROT-avdrag för, säger Cajsa Toresten.

En särskild kontroll riktas under 2015 mot företag som gör fönster- och takarbeten, samt de som installerar bredbandsfiber. Även den växande städbranschen kommer att kontrolleras.

För den som gjort fel finns alltid en möjlighet till självrättelse. För att slippa påföljder krävs att uppgifterna kommer in innan Skatteverket startat en granskning. Det går att lämna in en självrättelse upp till sex år tillbaka i tiden.

 Se Skatteverkets film om ROT-avdraget här.