Logga in

Fem tips för att hitta seriös leverantör

Publicerad
12 feb 2015, 14:56

Affärsinformation- och kreditupplysningsföretaget UCs statistik visar att 1 036 aktiebolag i byggbranschen gick i konkurs under 2014. Det innebär att tre byggföretag gick i konkurs varje dag. Privatpersoner måste vara noggrannare i valet av hantverkare, menar UC.

– Som privatperson kan det var svårt att veta vilka företag som är välskötta och pålitliga. Det enklaste sättet att få bevis på företagets ekonomiska status och långsiktiga överlevnadsförmåga är att kräva att företaget bifogar UC Trygg Företagare med sin offert. UC Trygg Företagare skapar en trygghet mellan företaget och kunden säger Roland Sigbladh, marknadschef UC, i ett pressmeddelande.

UC har en checklista med fem tips för privatpersoner som ska anlita företagare, till exempel hantverkare:

Gör en skriftlig offertförfrågan

Var specifik och detaljerad med beställningen och vad du vill få gjort. Ställ upp offertförfrågan på ett strukturerat sätt så det går att jämföra offerter. Var tydlig med vilken typ av information som är ”Ska-krav” som offertlämnaren måste ha med i offerten för att få vara med. Exempel på sådan information är kreditvärdighet och ekonomisk status, F-skattintyg och behörighet.

Ta in flera offerter

Skicka offertförfrågan till flera leverantörer och jämför innehållet och priser i de offerter du får in. Du bör kolla att de innehåller allt som du frågat efter i din offertförfrågan. Det ska tydligt framgå vad som ingår och vad som inte ingår. Jämför också vilka materialval och underarbeten som företaget offererar.

Kontrollera företagaren innan du bestämmer dig

  1. Kontrollera företagarens ekonomiska status och att företagaren är godkänd för F-skatt.
  2. Ta referenser från tidigare kunder och fråga om de rekommenderar företagaren och vilken relation de har.
  3. Kontrollera företagarens behörighet och be att få se intyg. Det gäller särskilt för VVS- och elarbeten.
  4. Kontrollera att företagaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Se till att du står som medförsäkrad på allriskförsäkringen och att du får kopior på försäkringsbreven. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka krav de har för att försäkringen ska gälla.

Skriv avtal

Oavsett omfattningen på arbetet är det alltid med ett skriftligt avtal. UC rekommenderar att ni skriver ner vad ni kommit överens om. Använd till exempel ”Hantverkarformuläret 09” som finns att ladda ner på www.omboende.se.

Betala inte i förskott och spar alla kvitton

Det finns olika pris- och betalningsalternativ att välja mellan. Kom överens om en betalningsplan. Betala aldrig i förskott och betala bara för det arbete som utfört och godkänt. Om något har blivit fel har du rätt att hålla inne den summa som det är rimligt att det kostar dig att få felet åtgärdat eller slutfört. Spara alla kvitton i minst tre år och äger du din bostad ska du spara dem så länge du bor kvar.