Logga in

Feldt vill avskaffa ROT-avdraget

Publicerad
18 feb 2015, 14:53

Den tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt ger i en debattartikel i Dagens Industri råd till partikollegan och nuvarande finansministern Magdalena Andersson. Ett är att slopa ROT-avdraget för att mildra bristen på byggnadsarbetare och förbättra nybyggnationens villkor. Samtidigt vill han subventionera byggandet av nya bostäder.

Kjell-Olof Feldt anser att subventioneringen av bostadsmarknaden måste läggas om och ser ingen annan väg ut ur krisen än en rejäl injektion av statliga medel i produktionen av nya bostäder. Helst ska stödet vara kopplat till ingrepp i det kommunala planmonopolet.

Det kan betyda färre ombyggda kök och helkaklade badrum men det ger plats åt en mer kostnadseffektiv nybyggnation.

Ett slopat ROT-avdrag skulle dessutom förbättra nybyggnationens villkor, anser Feldt. Det skulle mildra bristen på byggnadsarbetare. Feldt vill också se att en nedmontering av ränteavdragen inleds. Resultatet kan bli färre ombyggda kök och helkaklade badrum samt att prisuppgången på bostadsrätter dämpas. Samtidigt kan det ge plats åt en mer kostnadseffektiv nybyggnation, menar den tidigare finansministern.

Läs hela debattartikeln här>>