Logga in

Dålig luft i skolor orsakar kommunal rättstvist

Publicerad
16 feb 2015, 14:29

Miljöförvaltningen i Malmö har dömt ut luften på två skolor i kommunen eftersom elevers och lärares hälsa riskerades. Samtidigt har en rättslig strid brutit ut mellan Malmö stads förvaltningar. Det skriver Sydsvenskan i sin nätupplaga.

Fastighetsägaren, kommunala Stadsfastigheter, misstänker dålig luftkvalitet i ett femtiotal Malmöskolor. Miljöförvaltningen har undersökt och dömt ut luftkvaliteten på Bulltoftaskolan i Kirseberg och Linnéskolan i Limhamn. I bägge skolorna är koldioxidhalten i klassrum alldeles för hög.

På Bulltoftaskolan uppmättes 1 300 ppm (miljondels partiklar) koldioxid i en lektionssal, rekommenderat värde för koldioxid i inomhusluft är 1 000 ppm. På Linnéskolan har man uppmätt 3 200 ppm. Hög koldioxidhalt i inomhusluft påverkar koncentrationen och både elever och lärare blir trötta.

Miljöförvaltningen gör bedömningen att koldioxidhalterna på båda skolorna innebär risk för olägenhet för människors hälsa. Grundskolenämnden har 1,5 år på sig att säkerställa att koldioxidhalten når en rimlig nivå. Men grundskolenämnden menar att kravet är obefogat och har överklagat föreläggandet till länsstyrelsen. Enligt grundskolenämnden tar det dubbelt så lång tid, närmare tre år att åtgärda ventilationen.

Skolkommunalrådet Anders Rubin (S) är också bekymrad över evakueringen av elever. På en av de utdömda skolorna, Linnéskolan, finns i dag elever som evakuerats från en annan skola strax intill, som tidigare fått sin ventilation utdömd.

– Det är klart att elever och lärare ska ha bra lokaler. Frågan är hur man uppnår det och vad som är en rimlig kravnivå, säger skolkommunalrådet Anders Rubin till Sydsvenskan.

Juristerna vid länsstyrelsen ska nu pröva överklagandet från grundskolenämnden, som i överklagandet menar att den dåliga luftkvaliteten tillfälligt kan lösas med vädringsrutiner.

Miljöförvaltningen tänker nu intensifiera tillsynen av miljö och inomhusluft i Malmös skolor.