Logga in

”Byggindustrin går på högvarv”

Publicerad
25 feb 2015, 11:37

Främst är det produktionen av nya bostäder som stiger snabbt, men uppgången på byggmarknaden sker på bred front i år. Nästa år dämpas dock utvecklingen när både bostads- och anläggningsmarknaden bromsar in. Den bedömningen gör Sveriges Byggindustrier (BI) i en ny konjunkturprognos.

En mycket stark efterfrågan på nya bostäder bidrog till att hålla hjulen igång när svensk ekonomi växte måttligt förra året. Hushållen fortsätter att hålla i taktpinnen ännu en tid, men framöver ökar utrikeshandelns betydelse, konstaterar BI ett pressmeddelande. Världsekonomin börjar återhämta sig och får en vitamininjektion i form av sjunkande oljepriser.

BI ser risker för minskad efterfrågan på nya bostäder i obligatoriska amorteringskrav och höjda inkomstskatter.

– Skulle också ränteavdragsmöjligheterna minska så försämrar det ytterligare hushållens möjligheter att finansiera ett bostadsköp. Det är viktigt att politiker som fattar den typen av beslut är medvetna om konsekvenserna för bostadsbyggandet. Vi räknar med att det påbörjas färre nya bostäder 2016 än i år, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI i pressmeddelandet.

Bygginvesteringarnas utveckling

     

Investeringsvolym samt årlig procentuell volymförändring     

 
           
 

Mdkr

Utfall

Prognos

   

Sektor

2013

2013

2014

2015

2016

Bostäder

132,7

 2

20

17 

 1

Lokaler

120,2

-6

 7

 3

 1

Anläggningar

 74,7

-4

 5

 1

-1

Summa bygginvesteringar

327,6

-3

12

 8

 1

 

Samtliga delsektorer inom byggandet växer i år. Nästa år bedömer däremot BI att anläggningsinvesteringarna sjunker något i såväl privat som offentlig sektor. Tillsammans med en tydlig inbromsning för bostadsbyggandet och en fortsatt måttlig uppgång för byggandet av lokaler innebär det att tillväxten för de totala bygginvesteringarna blir endast någon procent.

– Efter två mycket starka tillväxtår, 2014–2015, ser vi att det kan finnas plats för viss andhämtning nästa år. Utsikterna för byggindustrin måste trots det beskrivas som ljusa och en effekt av det är att vi ser en fortsatt stor efterfrågan på personal. Sysselsättningen stiger under hela prognosperioden, avslutar Johan Deremar.

Läs hela rapporten här>>