Logga in

30 miljoner till mätning av NNE-hus

Publicerad
3 feb 2015, 13:52

Energimyndigheten avsätter 30 miljoner kronor till fastighetsägare, byggherrar och småhustillverkare för att mäta och följa upp energianvändningen i nybyggda lågenergihus eller hus som renoveras till att nå lågenerginivå. Utlysningen stänger den 31 mars 2015.

Utlysningen görs inom Energimyndighetens arbete med nära-nollenergibyggnader (NNE-hus). Syftet är att stödja mätning, uppföljning och demonstration av nybyggda NNE-hus och renovering av befintliga byggnader ner till lågenerginivå.

I programmet erbjuds ökad kunskap och kompetens inom mätning och uppföljning av energianvändning och inomhusklimat, ekonomiskt stöd till att genomföra mätningar och analyser samt tillgång till experthjälp genom programmets resurspool.

Utlysningen riktar sig till fastighetsägare, byggherrar och småhustillverkare som planerar att bygga eller bygger NNE-hus samt genomför renoveringar med ambitionen att förbättra byggnadens energianvändning och nå lågenerginivå.

Projekt inom programmet ska pågå till 15 mars 2017 och inom den tidsramen ska minst ett års mätning ha genomförts.

Energimyndigheten kan ge stöd för upp till 100 procent av stödberättigade kostnader. Följande kostnader är stödberättigade:

  • Kostnader för inköp, installation, kalibrering och drift av mätutrustning.
  • Överföring av mätdata till Energimyndigheten.
  • Kostnader för informationsspridning av projektet.

Energimyndighetens mål är att genom bedömningen få en god spridning vad gäller byggnadernas geografiska läge i landet, byggnadernas energiprestanda, byggnadstyper, ägarformer och byggteknik/installationer.