Logga in

Förbud mot BPA i tappvattenrör kan utvidgas

Publicerad
13 aug 2015, 09:21

Regeringen har nu även formellt beslutat om förbud mot användning av bisfenol A i tappvattenrör, eftersom det riskerar att sprida hormonstörande ämnen i dricksvattnet. Sverige vill dessutom att förbudet utvidgas från att vara nationellt till att omfatta hela EU, om det framkommer nya rön om liknande hälsorisker i andra EU-länder.

Som VVS-Forum tidigare skrivit om pekar allt mer forskning på att hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA) även i mycket små doser kan skada fortplantning, påverka foster och öka risken för fetma, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Små barn är särskilt känsliga för exponering för hormonstörande ämnen.

Studier som Kemikalieinspektionen har låtit utföra visar att vattenrör som har relinats med vissa epoxiprodukter kan läcka BPA till vattnet. Höga halter av ämnet har uppmätts i varmvatten från sådana rör. Spädbarn som får välling beredd på ljummet vatten eller avsvalnat varmvatten, riskerar därför att få i sig höga halter av BPA.

– Förbudet behövs för att skydda små barn från att skadas av hormonstörande ämnen som BPA. I Sverige används redan mer miljövänliga material och metoder för renovering av vattenrör och det är bra, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Förbudet omfattar användning av så kallad tvåkomponentsepoxi, där komponenterna blandas på plats vid installation. Åsa Romson avslöjade redan i somras, på en direkt fråga från VVS-Forum på ett seminarium under Almedalsveckan, att regeringen skulle förbjuda BPA vid relining.

Enligt den brittiska nättidningen ENDS Europe Daily kan det svenska BPA-förbudet utvidgas, om det kommer fram nya uppgifter om hälsorisker.

– Om det skulle komma in information från andra länder om att samma risker skulle kunna förekomma där, så kan Sverige komma att föreslå en EU-begränsning istället för en nationell begränsning, säger Maria Wallin, departementssekreterare på Miljödepartementets kemikalieenhet till VVS-Forum. 

Relining av tappvattenrör görs i många länder, bland annat i Tyskland och Danmark. I hela EU har cirka 40 000 km rör relinats med BPA-haltig epoxi. Frankrike har ensidigt förbjudit BPA i material i kontakt med livsmedel, medan EU sen tidigare har förbjudit BPA i nappflaskor.