Logga in

Debatt: Ökat fokus på installationer nödvändigt för energieffektiva byggnader

Publicerad
13 aug 2015, 14:07

Förtydliga Boverkets byggregler så att det i högre grad blir möjligt att förutsäga och följa upp energianvändningen. Det är ett av kraven som Anneli Kouthoofd, Isoleringsfirmornas Förening, och Conny Pettersson, Swedisol, ställer i samband med Boverkets förslag om nya byggregler avseende nära-nollenergibyggnader som för närvarande är ute på remissbehandling.

I början av juni presenterade Boverket sitt regeringsuppdrag om att utvärdera lågenergibyggnader. En viktig slutsats är att klimatskalet i dessa byggnader är bra. Nu är med andra ord hög tid att lägga mer fokus på byggnadernas installationer. Om installationerna inte uppfyller den prestanda som utlovats så kommer inte heller byggnaderna att klara projekterade värden.

Det är också dags att sätta punkt för den relativt nya diskussionen om att energieffektiva byggnader har större klimatpåverkan under byggfasen än under driften – och att det därför kan vara bättre att tillåta lite högre energianvändning. Även här drar Boverket en tydlig slutsats. Ur ett miljöperspektiv är det mer fördelaktigt att bygga med en högre ambition avseende energiprestanda. Den ökade kunskapen om energieffektivt byggande understryker vikten av tydliga energikrav som inriktas på byggnadens utformning, inklusive de tekniska installationerna, så att en hög energiprestanda kan bibehållas under hela byggnadens livslängd.

Ju bättre förutsättningar vi har att bygga energismart, desto tydligare blir det att kraven i byggreglerna är allt för luddiga. Energikraven måste gå att mäta emot och vara så konstruerade att det är enkelt att förutsäga och följa upp energianvändningen. Det måste bli svårare att göra fel. Dagens funktionskrav är tänkta att stimulera flexibla lösningar och nya innovationer, men detta har visat sig vara ett alltför trubbigt verktyg. Ur vårt perspektiv är tydligare kravställningar, formulerade så att de går att följa upp, betydligt viktigare för att driva på innovationer och optimerade lösningar då det först då blir möjligt att tydliggöra de olika alternativens konkurrensfördelar.

”Teknisk isolering säkerställer just energiprestanda, minskar energianvändningen, ökar installationens livslängd och ger dessutom lägre underhållskostnader eftersom den också skyddar installationen”.

Som exempel på tydligare krav vill vi som företrädare för en mindre och tämligen okänd del av branschen för installationsteknik synliggöra funktionen av teknisk isolering eftersom kunskapen därom är mycket låg. Teknisk isolering säkerställer just energiprestanda, minskar energianvändningen, ökar installationens livslängd och ger dessutom lägre underhållskostnader eftersom den också skyddar installationen. Det är helt i linje med att tänka långsiktigt energieffektivt byggande med fokus på installationerna. Investeringen betalar sig snabbt och effekten går att beräkna ur ett livscykelperspektiv. Vi anser att Boverket utan att bli detaljstyrande kan hänvisa till energinivåer (nya AMA), U-värden och få uppföljningsbara krav med omedelbar energieffekt. Det ska vara lätt att göra rätt.

Dagens öppna formuleringar i byggreglerna medför ofta att ansvaret för byggnadernas långsiktiga energiprestanda i praktiken hamnar på de som sköter driften eller bor i husen, snarare än på de som bygger dem. Med otydliga krav tenderar byggbranschen att göra ”som man alltid har gjort”, vilket innebär ett stuprörstänkande där alla tar ansvar för sin del men inte samverkar för optimerad energiprestanda. Därför krävs konkretare styrmedel, riktlinjer och krav från de ansvariga myndigheterna Boverket och Energimyndigheten.

  • Förtydliga Boverkets byggregler så att det i högre grad blir möjligt att förutsäga och följa upp energianvändningen.
  • Ställ krav på byggnadens utformning och de tekniska installationerna som ger långsiktigt låg energianvändning under hela husets livslängd.
  • Samverka även utanför remissrundorna med expertråd inom byggdisciplinerna så blir kraven genomförbara.

I slutet av juni redovisades förslaget om nära-nollenergibyggnader, om hur man ska ställa krav på energihushållning från och med år 2019. Här lyfts, även från EU-håll, installationerna fram som avgörande för ett energieffektivt byggande. Remissrundan för förslaget ska vara inne före 31 aug och kommer sedan att ligga till grund i förändringsarbetet för reviderade byggregler.

Vi kommer att lyfta våra punkter även där och har gärna en fortsatt dialog om krav på byggnadens utformning och visar hur de tekniska installationerna kan göra bostadssektorn mer energieffektiv.

 

 

Anneli Kouthoofd, Isoleringsfirmornas Förening
Conny Pettersson, Swedisol