Logga in

”Byggpriserna måste pressas”

Publicerad
27 aug 2015, 09:03

BUDGET 2016. – Allmännyttan har ökat renoveringstakten och energieffektiviserar framgångsrikt. Men ett investeringsstöd behöver utformas så att byggpriserna fortsätter pressas, säger Kurt Eliasson, vd för de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, i en kommentar till regeringens utspel i går om miljardsatsningen på bostäder.

Förutom förslaget att lägga en miljard kronor per år till energieffektiv renovering av miljonprogrammet, går regeringen även vidare med det investeringsstöd man presenterade i våras. Nästa år beräknas det omfatta totalt 1,9 miljarder och under 2016 kommer det även finnas en särskild stimulans på 300 miljoner kronor till snabbt uppförda studentbostäder och en byggbonus på 1,85 miljarder nästa år ska gå till kommuner som bidrar till ökat byggande.

– Vi har en mycket bekymmersam bostadsbrist i Sverige. Regeringen gör bedömningen att det krävs extraordinära insatser och med ett statligt stöd kan byggandet öka, säger Kurt Eliasson i en pressrelease.

Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har krävt en skattereform för hyresrätten. Dagens skatter gör att hyresrätten är cirka 3 000 kronor dyrare i månaden jämfört med bostadsrätt och egnahem, enligt den statliga Bostadsbeskattningskommittén.

– Vi har länge påtalat att den här skatteobalansen måste åtgärdas. Till exempel bör man på allvar utreda möjligheten att lägga en låg moms på bostadshyra som gör det möjligt att göra avdrag vid upprustningar och bostadsbyggande, menar Kurt Eliasson.

Byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisationen, Sveriges Byggindustrier (BI), är dock tveksam till att de förslag som regeringen presenterat verkligen kommer att leda till att fler bostäder byggs.

– Erfarenheter från tidigare perioder där investeringsbidrag funnits har visat att det inte bidragit nämnvärt till att öka bostadsutbudet. Bostadsbristen är i dag ett av Sveriges största hinder för tillväxt och utveckling. Men ska bostadsbyggandet sätta fart krävs helt andra åtgärder än vad regeringen har presenterat. Avgörande är att rörligheten på bostadsmarknaden förbättras, att kapitalsvaga hushåll ges möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden samt att vi får en långsiktighet i stället för tillfälliga stöd, säger Ola Månsson, vd på BI, i en pressrelease.

En av nyheterna i regeringens jobb- och byggpaket är en byggbonus om 1,85 miljarder som ska riktas till kommuner som bygger bostäder.

– Det är än så länge oklart om det kommer vara möjligt att kombinera byggbonusen med investeringsbidragen, menar Ola Månsson.

Regeringen presenterade också en satsning på en miljard om året på upprustning av miljonprogrammet.

– Vi vill också att miljonprogrammet ska rustas upp och det är bra att det skapar fler arbetstillfällen, men vi vill inte att det ska ske med hjälp av investeringsstöd. Pengarna som nu satsas borde i stället gå till bostadsbidrag och ge fastighetsägarna möjlighet att skapa lönsamhet genom renoveringarna, säger Ola Månsson som dock välkomnar stödet till marksanering.

– Dessvärre räcker inte 300 miljoner kronor som regeringen aviserat i stöd till så stora områden, menar Ola Månsson.