Logga in

Byggande ska ge 150 000 nya jobb

Publicerad
26 aug 2015, 18:54

BUDGET 2016. Regeringen presenterade i dag en jobbsatsning där bostadsbyggande ska mota tillbaka arbetslösheten. Tio miljarder kronor ska satsas, varav över hälften är bostadsinvesteringar som ska ge 15 000 nya hyresrätter varje år.
– Det här är den största satsningen på bostäder på mycket länge, sa bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Med lyftkranar och byggarbetare som fond i Barkarbystaden i Järfälla presenterade regeringen satsningar på totalt tio miljarder kronor under två år på jobb och bostäder i den kommande höstbudgeten. Jobb- och bostadspaketet, som bland annat innehåller en miljardsatsning på energieffektiv renovering av miljonprogrammet med begränsade hyreshöjningar för de boende, har regeringen kommit överens om med Vänsterpartiet.

Statsminister Stefan Löven (S) har sedan tidigare lovat att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Ett löfte som han stod fast vid på pressträffen i Barkarby.

Regeringen satsar totalt 5,7 miljarder kronor på bostadsbyggande och infrastruktur i höstbudgeten. De viktigaste byggsatsningarna är följande:

  • Cirka två miljarder kronor per år läggs på ett investeringsstöd som ska ge 15 000 nya, klimatsmarta hyresrätter ”med rimliga hyror” per år.
  • En miljard kronor per år satsas på energieffektiv renovering av flerbostadshus (miljonprogrammet) och insatser på levande miljöer mellan husen. En del av stödet kommer att gå till att begränsa hyreshöjningarna så att de boende ska kunna bo kvar efter renoveringen.
  • För att klara den akuta bristen på studentbostäder ges en särskild stimulans på 300 miljoner kronor för snabbt byggande av studentbostäder.
  • En bonus på 1,85 miljarder kronor delas ut till kommuner som bidrar till ökat bostadsbyggande.
  • Ett stöd på 300 miljoner kronor ges till marksanering under förutsättning att marken används till bostadsbyggande.

– Byggandet har legat på en alldeles för låg nivå, två tredjedelar av kommunerna säger att de har bostadsbrist, sa bostadsminister Mehmet Kaplan och upprepade regeringens mål att 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020.

Samtidigt har Sverige EU:s högsta byggkostnader. Hur går det ihop med målet?

– Jag tar väldigt allvarligt på de höga byggkostnaderna. Konkurrensutredningen, som ska bli klar i december, tittar på detta, sa Mehmet Kaplan till VVS-Forum.

Regeringen satsar även på att förbättra matchningen på svensk arbetsmarknad. Det ska bland annat lösas genom ett nytt kunskapslyft och insatser för dem som står långt från arbetsmarknaden.

– Vi har 80 000 lediga jobb, samtidigt som vi har 400 000 arbetslösa. Det är dåligt både för de som inte har jobb men även för näringslivet som inte kan expandera, konstaterade finansminister Magdalena Andersson (S).