Logga in

Viss återhämtning på värmepumpmarknaden

Publicerad
17 apr 2015, 15:35

Frånluftvärmepumpar visar positiv försäljningsutveckling även första kvartalet 2015. Däremot fortsätter bergvärmepumpar att tappa. Det visar färsk statistik från Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen (SKVP).  

Försäljningen av frånluftsvärmepumpar ökade med 17 procent och därmed fortsätter uppgången från sista kvartalet 2014 som då uppgick till 8 procent. Förklaringen till detta ligger i en stark utveckling av byggsektorn med en ökning på 27 procent av påbörjade småhusbyggen under 2014 enligt statistik från SCB, menar SKVP.

– Att vi skulle se en ökning i försäljningen av frånluftsvärmepumpar var väntat, säger Per Jonasson vd på SKVP, i ett pressmeddelande. Denna uppvärmningsform är numera standard inom småhussegmentet så med den byggutveckling vi sett under senare tid blir det en naturlig konsekvens. Vi ser här inga tecken på att denna trend kommer brytas.

Även försäljningen av luft/vattenvärmepumpar har varit god under inledningen av 2015, +7 procent. Därmed bröt man nedgången från sista kvartalet 2014 som stannade på –6 procent. Däremot har försäljningen av bergvärmepumpar fallit med 9 procent under första kvartalet. Men det finns positiva signaler i statistiken, menar Per Jonasson.

– De minskade volymerna för bergvärmepumpar kommer sig av en mycket låg försäljning i januari. Därefter har marknaden successivt återhämtat sig och mars månad visade på drygt 10 procent högre volym jämfört med 2014. Sannolikt kommer även denna trend hålla i sig. Pådrivande faktorer bör här vara en ökande utbytesmarknad kombinerat med den annonserade förändringen av ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden, säger han.

Försämringen av ROT-avdraget har ju regeringen redan aviserat ska komma i höstbudgeten och börja gälla från 1 januari 2016.

Även försäljningen inom fastighetssegmentet minskade, –7 procent, men totalt ökade försäljningen av värmepumpar under första kvartalet med 2 procent.

Värdet av värmepumpförsäljningen första kvartalet 2015 i konsumentledet beräknas uppgå till 1,1 miljarder kronor, vilket är på samma nivå som motsvarande period förra året, uppger SKVP.

Värdet av försäljningen av luft/luftvärmepumpar finns inte medtaget i statistiken.