Logga in

EU-kritik mot svenskt energispar i 41 punkter

Publicerad
21 apr 2015, 20:22

Sverige får kritik av EU-kommissionen i hela 41 punkter för bristande åtgärder för en effektivare energianvändning. Kritiken riktas bland annat mot hur Sverige hanterat frågan om individuell mätning av varmvatten och värme (IMD), som Sveriges Radios Eko-redaktion och VVS-Forum rapporterat om.
– Det stämmer att  EU-kommissionen ställt frågor till Sverige, säger Gunilla Hjalmarson, pressekreterare åt energiminister Ibrahim Baylan (S), till VVS-Forum. 

EU-kommissionen skickade en formell underrättelse (som är det första steget i ett överträdelseärende) till Sverige den 27 februari 2015 angående implementeringen av energieffektivitetsdirektivet (EED). Orsaken till skrivelsen var att EU-kommissionen hittat brister i de åtgärder som Sverige enligt egen utsago vidtagit för att implementera direktivet.

– EU-kommissionen har skickat en formell underrättelse med frågor om bestämmelserna i Energieffektiviseringsdirektivet. Men kommissionen har inte öppnat tillsyn mot Sverige om försent genomförande av bestämmelserna som rör IMD i direktivet. I Ekots inslag påstås att EU-kommissionens tillsynsärende avser bestämmelserna om individuell mätning, men det är andra bestämmelser i direktivet som tillsynen avser, till exempel att en nya mätare ska installeras om en befintlig mätare monteras ned, säger Gunilla Hjalmarson.

På EU-kommissionens representation i Sverige väntar man nu på besked från den svenska regeringen.

– Bland annat handlar kritiken om regler för individuella mätare och fakturering. Men analysen av den svenska implementeringen är ännu inte avslutad och vi avvaktar nu kompletterande information från Sverige, skriver Johan Wulf, presschef på EU-kommissionens representation i Sverige, i ett email till VVS-Forum.

Sverige ska svara EU-kommissionen senast den 27 april 2015.