Logga in

Svensk VVS-installatör i Londonlägenhet

Publicerad
22 apr 2015, 13:08

Under en dag i mitten av mars lyftes sju lägenhetsmoduler på plats med kran på sjunde våningen av en fastighet i Londonstadsdelen Chelsea. Modulerna till den exklusiva takvåningen på totalt 150 m2 hade byggts i en fabrikslokal i Hässleholm. För VS-installationerna svarade det lilla familjeföretaget Höörs VVS & Energi.

Klockan 10.30 söndagen den 15 mars började montaget av det nybyggda penthouset på 25 Cheyne Place, en art deco-fastighet byggd på 1930-talet. Tre timmar senare var den första av sju moduler på plats. Varje modul var 20–25 m² och vägde 10–14 ton. Klockan 21 samma dag var samtliga moduler färdigmonterade och ljuset påslaget i hela lägenheten.

Lägenheten består av tre sovrum, tre badrum samt ett stort vardagsrum med matsal och kök i en öppen planlösning med utsikt mot Themsen. Detta var det andra liknande projektet i London på mindre än ett år för Höörs VVS med samma byggherre, First Penthouse, och beställare, Plan Bygg i Hässleholm. Projektet i Chelsea var dock dubbelt så stort och mycket mer avancerat, såväl byggtekniskt som när det gäller el och VVS.

Det estetiska är mycket viktigt, vilket för oss innebär så få synliga rör och så lite utrymme för installationerna som möjligt. 

För Höörs VVS startade arbetena i Hässleholm i oktober förra året.

– Den här gången visste vi bättre vad byggherren var ute efter. Det estetiska är mycket viktigt, vilket för oss innebär så få synliga rör och så lite utrymme för installationerna som möjligt. Det gäller också att vara väldigt noga med allting, säger Magnus Mårtensson, montör på Höörs VVS och son till företagets ägare och vd Christer Mårtensson.

När modulerna var klara och kontrollerade transporterades de på lastbil med färja från Göteborg till England.

Läs hela reportaget om bygget i fabriken och kranlyftet i London i det nya numret av VVS-Forum, 4/2015, som kommer ut 24 april eller som e-tidning här.