Logga in

Rörläggaren tecknar samarbetsavtal för ESS

Publicerad
17 apr 2015, 14:56

Skanska har tecknat samarbetsavtal med Malmöföretaget Rörläggaren för planeringsfasen av VS-installationerna inom forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund. Avtalet omfattar även optioner för VS-entreprenaden.

Samarbetsavtalet omfattar att aktivt delta i färdigställandet av projekteringen, utföra all planering för genomförandet samt att tillsammans med beställaren fastställa riktkostnad för utförandet.

– Vi är stolta över att bli utvalda för detta uppdrag, jag ser det som ännu ett bevis på att vår organisation är väl lämpad för samarbetsentreprenader, säger Rörläggarens vice vd Patrik Persson i ett pressmeddelande.

Entreprenadformen är utförandeentreprenad i samverkan. Den totala kostnaden för VS-installationerna är i dagsläget inte känd eftersom projekteringsarbetet fortfarande pågår. Skanskas kontrakt för den första etappen är värt cirka 670 miljoner kronor.

Rörläggaren, som ingår i Instalco-koncernen, har etablerat projektledare och projektingenjör i den gemensamma etableringen och påbörjat planeringsarbetet. Projektet i sin helhet ska vara klart årsskiftet 2018/2019.

Nordost om Lund uppförs en flervetenskaplig forskningsanläggning. ESS, ett samarbetsprojekt mellan ett flertal europeiska länder. Anläggningen som är baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla beräknas kunna öppna 2019 och vara fullt utbyggd med 22 experimentstationer 2025.

För utförande av erforderliga byggnads- och markarbeten har ESS tecknat ett avtal med Skanska. Avtalet bygger på nära samverkan där parterna tillsatt en gemensam projektorganisation för att uppnå ett kostnads- och tidseffektivt genomförande av projektet.

Markarbeten och byggnadsarbeten för acceleratortunneln har påbörjats under 2014. Projektering pågår och bygghandlingar avseende installationsarbeten för del 1 av projektet förväntas under våren 2015.

Läs mer om ESS>>