Logga in

Nytt LOU-bakslag för Akademiska Hus

Publicerad
15 apr 2015, 15:16

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus ska betala sammanlagt 975 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Därmed gör Förvaltningsrätten samma bedömning som Kammarrätten i Sundsvall tidigare har gjort att Akademiska Hus omfattas av lagen om offentlig upphandling (LOU), skriver Konkurrensverket på hemsidan.

Ärendena gäller sex olika avtal om köp av tjänster och byggentreprenader som Akademiska Hus slöt med leverantörer 2013. Bland avtalen ingår ett med Dafo Brand för installation av sprinklersystem värt cirka 5,5 miljoner kronor och med Teknokyl Industrier värt cirka 2,6 miljoner kronor. Sammanlagt var de sex avtalen värda mer än 13 miljoner kronor. Inga av kontrakten föregicks av offentliga upphandlingar enligt LOU.

Konkurrensverket ansökte i juli 2014 att Akademiska Hus skulle betala upphandlingsskadeavgift för dessa överträdelser. Förvaltningsrätten gav i domen den 2 april Konkurrensverket rätt. Akademiska Hus kan överklaga domen till Kammarrätten i Göteborg.

Det är tredje gången sedan år 2011 som Konkurrensverket vänt sig till domstol för att få prövat om Akademiska Hus omfattas av LOU. I en dom den 23 januari i år fann Kammarrätten i Sundsvall att Akademiska Hus omfattas av lagen. Kammarrätten dömde bolaget att betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att det utan offentlig upphandling hade slutit avtal med en leverantör om utbyggnad av Sveriges Lantbruksuniversitets lokaler i Umeå.

Akademiska Hus har överklagat kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen, som ännu inte har tagit ställning till om prövningstillstånd ska meddelas i det målet.

Läs förvaltningsrättens dom>>