Logga in

Ljusare tider för byggbranschen

Publicerad
28 apr 2015, 10:16

Barometerindikatorn, som sammanfattar hushållens och företagens syn på det ekonomiska läget, föll 2,2 enheter i april, från 101,4 till 99,2. Ljusast såg det ut för bygg- och anläggningsverksamhet, detaljhandel och privata tjänstenäringar där konfidensindikatorerna har stigit, rapporterar Konjunkturinstitutet (KI).

Enligt KI ökade konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet med 4,9 enheter under april, från 105,8 till 110,7. Nivån var betydligt högre än det historiska genomsnittet vilket indikerar att läget var mycket starkare än normalt. Uppgången förklaras av mer positiva orderstocksomdömen än förra månaden. Anställningsplanerna på tre månaders sikt är oförändrat optimistiska.

För de privata tjänstenäringarna ökade konfidensindikatorn med 2,7 enheter sedan mars. Nivån på indikatorn låg 4,4 enheter över det historiska genomsnittet och indikerar att läget är starkare än normalt.

Även detaljhandelns konfidensindikator steg från 107,5 i mars till 111,6 i april.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin föll hela 6,9 enheter i april. Det är tredje månaden i rad som industrins konfidensindikator faller och nivån indikerar nu ett svagare läge än normalt, uppger KI.

Hushållens konfidensindikator har fallit tillbaka till en nivå under det historiska genomsnittet, i huvudsak beroende på att hushållen har blivit betydligt mer negativa om den svenska ekonomin, både i nuläget och på tolv månaders sikt, menar KI.