Logga in

HSB-föreningar bygger nytt fjärrvärmeverk i Täby

Publicerad
15 apr 2015, 13:31

Nästa månad startar bygget av ett nytt fjärrvärmeverk i centrala Täby. Bakom satsningen står fyra HSB-bostadsrättsföreningar. I augusti 2016 ska fjärrvärmeverket vara färdigt.

Resultatet blir en markant sänkning av kostnaden för kunderna och ett koldioxidutsläpp som går från 10 000 ton per år till praktiskt taget noll, uppger HSB i ett pressmeddelande. Cirka 70 procent av den producerade fjärrvärmen kommer att kunna säljas vidare till marknaden.

För initiativet tilldelades de tre HSB-bostadsrättsföreningarna, Volten, Annexet och Storstugan, HSB Stockholms klimatpris den 13 april. Med i satsningen är också bostadsrättsföreningen Farmen. Fjärrvärmeverket placeras några kilometer från föreningarnas 60-talshus i Täby centrum.

– Bakgrunden till den här satsningen är att vi sedan 90-talet har haft ett förmånligt avtal med vår nuvarande elleverantör, men det löper ut snart och då vill vi gå över till ett miljövänligare alternativ, säger Storstugans ordförande Lars Biertz i pressmeddelandet.

Tillsammans har de fyra bostadsrättsföreningarna 2 619 lägenheter. Genom att bilda ett gemensamt aktiebolag och involvera elleverantören Eon som samarbetspartner blev bygget av ett eget fjärrvärmeverk ett realistiskt alternativ. Investeringen för projektet är totalt 215 miljoner kronor, där bostadsrättsföreningarnas del är 194 miljoner.

Den genomsnittliga kostnaden för fjärrvärme i Täby är 720 kronor/MWh, medan de boende i de fyra föreningarna och i förlängningen andra kunder beräknas få betala 450-470 kr/MWh för fjärrvärmen från det nya fjärrvärmeverket.

– Vi kommer från HSB Stockholms sida att följa projektet med stort intresse och hoppas såklart att det kommer att kunna inspirera våra och andra bostadsrättsföreningar till investeringar i ännu flera aktiva miljösatsningar, säger Malte Sigemalm, miljöchef på HSB Stockholm.