Logga in

”Förslagen om företagsbeskattning måste göras om”

Publicerad
22 apr 2015, 15:47

Företagsskattekommitténs två förslag på förändrad företagsbeskattning bör inte genomföras utan grundlig analys och förändringar, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i en debattartikel i Dagens Industri (DI) i dag. Finansministerns besked välkomnas av Sabo, som menar att kommitténs förslag skulle innebära inställda bostadsbyggen och färre energieffektiviseringar vid renovering.

I debattartikeln konstaterar Magdalena Andersson att de allra flesta remissinstanser avstyrker båda modellerna som föreslås. Inte minst konsekvenserna för bostadssektorn av förslagen måste analyseras noga eftersom en ökad nybyggnation är ett högt prioriterat mål för regeringen, framhåller finansministern.

Sabo har tidigare kritiserat Företagsskattekommitténs förslag. Inställda bostadsbyggen och färre energieffektiviseringar vid renovering är att vänta om kommitténs förslag skulle bli verklighet, anser Sabo.

Företagsskattekommitténs förslag var att i skattedeklarationen förbjuda avdrag för negativa räntenetton och samtidigt införa ett schablonavdrag med 25 procent av den skattemässiga inkomsten. De allra flesta bostadsföretag finansierar större delen av ett nybygge med lån och om skatt ska betalas på räntorna ökar utgifterna för att bygga och driva fastigheterna, påpekar Sabo i ett pressmeddelande.

– Bostadsföretagens räntekostnader skulle då ha beskattats till 75 procent. Med sådana villkor skulle det ha varit mycket svårt att få ihop kalkylen för nyproduktion. Det är bra att regeringen lyssnat på oss och flera av de andra remissinstanserna och insett hur förslaget skulle drabba bostadsbyggandet, säger Sabos vd Kurt Eliasson i pressmeddelandet.