Logga in

380 miljoner kronor till jobb för unga

Publicerad
14 apr 2015, 10:48

VÅRBUDGETEN. Fler unga ska in på arbetsmarknaden genom traineeplatser och utbildningskontrakt.
– Gymnasiekompetens är en av de viktigaste nycklarna för att inte bara komma in på arbetsmarknaden och ge ungdomar en yrkesutbildning där det råder brist, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och nämnde bland annat VVS-montörer.

Regeringen satsar 380 miljoner kronor för att inga ungdomar mellan 20–24 år ska behöva vara arbetslösa i mer än 90 dagar. För kommande år väntas offensiven uppgå till 800 miljoner kronor per år.

– Ungdomsarbetslösheten är en av regeringens viktigaste uppgifter att lösa, säger Ylva Johansson.

Enligt arbetsmarknadsministern är VVS-montörer, elinstallatörer och plåtslagare exempel på en lång rad bristyrken som måste mötas med rätt utbildning.

I regeringens höstbudget, som röstades ned i riksdagen, lovade man 3 200 traineejobb i år och 9 000 nästa år. Tanken med traineejobben är att kombinera jobb och utbildning.

Traineejobb och utbildningskontrakt utgör delar av 90-dagarsgarantin, med syftet att minska ungdomsarbetslösheten.

Lönesubventionen i traineejobben uppgår till cirka 85 procent inom välfärdssektorn och till cirka 50 procent på hela arbetsmarknaden där det finns bristyrken.

När det gäller utbildningskontrakten ska det vara möjligt att studera på heltid, men också att kombinera deltidsstudier med arbete eller praktik för att ”ta sig genom gymnasiet”.

Både traineejobben och utbildningskontrakten föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

Läs mer om regeringens jobbsatsning för unga här.