Logga in

Supermiljöbilspremien förlängs

Publicerad
23 dec 2014, 09:05

Regeringen förlänger supermiljöbilspremien. Samma villkor och premiestorlek som i dag fortsätter att gälla och premien kan betalas ut för bilinköp gjorda under 2014 och 2015.

– Transporterna står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp och dessa utsläpp måste minska. Att gynna bilar med bättre miljöprestanda är en viktig del för att minska utsläppen, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Regeringen avser att införa ett så kallat bonus/malus-system. Ett sådant system innebär att den som köper en bil med låga utsläpp belönas med en bonus. Fordon med höga utsläpp belastas med högre avgifter. Systemet blir därmed självfinansierande.

Regeringen vill ersätta supermiljöbilspremien med bonus/malus-systemet så snart detta är utrett och möjligt att införa.

En supermiljöbil är en personbil eller en lätt lastbil som uppfyller EU:s senaste avgaskrav (Euro 5/6) och med utsläpp på högst 50 g CO2/km.

Målgruppen omfattar fysiska personer (privatpersoner) och juridiska personer (offentlig sektor, företag, taxibolag och biluthyrningsföretag).

Premiens storlek för fysiska personer är 40 000 kr och för juridiska personer 35 procent av prisskillnaden mellan supermiljöbilen och närmast jämförbara bil (Transportstyrelsen avgör), dock högst 40 000 kronor.

Anslaget uppgår till 215 miljoner kronor och kan betalas ut retroaktivt för 2014 samt för 2015 i turordning efter datumet då bilen registrerats i bilregistret.