Logga in

Stor andel tjejer söker ingenjörspraktik

Publicerad
9 dec 2014, 09:53

39 procent av de sökande till vårens Tekniksprång är tjejer. Totalt var det 956 ungdomar som sökt praktik som ingenjör hos arbetsgivare i hela Sverige när ansökningstiden gick ut 23 november.

– Det är extra roligt att det är så hög andel tjejer som söker till vårens omgång av Tekniksprånget, säger Staffan Eriksson, projektledare på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i ett pressmeddelande.

Enligt Universitetskanslersämbetet var det 28 procent kvinnliga sökande till ingenjörsutbildningarna hösten 2014, medan Tekniksprånget lockade 39 procent kvinnliga sökande samma period.

Under 2014 har över 3.000 ungdomar sökt praktik genom Tekniksprånget, varav 956 har sökt till vårens omgång. Tekniksprånget finns inom privat och offentlig sektor i hela Sverige.

Över 170 arbetsgivare deltar och bland de med anknytning till VVS-branschen finns Ahlsell, Bengt Dahlgren, Bravida, Dahl, Fläkt Woods, Nibe, Ostnor, Systemair, Xylem, ÅF samt fastighetsbolag och kommuner. Men de populäraste är Spotify, Ericsson, SVT, NCC, Saab, ÅF, Volvo och Volvo Car Group.

– Tekniksprånget är en fantastisk möjlighet för unga att få prova på att arbeta som ingenjör hos en arbetsgivare i fyra månader. Det är glädjande att se en sådan bredd bland arbetsgivarna, inte bara i söktoppen, utan generellt, säger Björn O Nilsson, vd hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.