Logga in

Lindab förvärvar italienska MP3

Publicerad
16 dec 2014, 10:26

Lindab har ingått avtal om att förvärva italienska MP3 S.r.l. Företaget tillverkar lösningar för inneklimat, med specialistkompetens inom rök- och brandskydd, uppger Lindab. Förvärvet ska stärka företagets position som helhetsleverantör av ventilationslösningar och öka marknadstäckningen.

MP3 har 95 anställda och finns i Padova, norra Italien. Företaget omsätter cirka 210 miljoner kronor årligen med ett rörelseresultat, EBIT, om cirka 20 miljoner kronor. Försäljningen sker till hälften i Italien och till hälften på export, främst inom Europa.

 Lindabs vd och koncernchef, Anders Berg, kommenterar i ett pressmeddelande:

”Detta är ett strategiskt viktigt förvärv som kompletterar och vässar vårt erbjudande inom ventilationslösningar samtidigt som vi stärker vår marknadsposition.

Lindab är ledande inom cirkulära kanalsystem. Genom förvärvet av MP3 lägger vi till spetskompetens inom brandspjäll, samt ett brett sortiment av EU-certifierade produkter vilket ger oss konkurrensfördelar. För våra kunder betyder det ännu större trygghet att välja Lindab som helhetsleverantör av inneklimatlösningar som uppfyller de högsta kraven på energieffektivitet och brandsäkerhet.

Dessutom tillför MP3 starka kundrelationer på nya marknader, i bland annat Sydeuropa.”

MP3 kommer att integreras i Lindabs verksamhet, vilket innebär synergivinster, främst inom försäljning, men även på kostnadssidan. Förvärvet förväntas ge positivt bidrag till verksamheten redan 2015, menar Lindab.

Slutförande av transaktionen förutsätter uppfyllandet av vissa villkor. Tillträde beräknas kunna ske i mitten av januari 2015.