Logga in

Hantverkare ska utbildas i energieffektivt byggande

Publicerad
16 dec 2014, 12:29

Högre energikrav på byggnader gör att Sveriges installatörer och byggnadsarbetare behöver ytterligare kompetensförstärkning. Därför har VVS Företagen och andra aktörer i byggbranschen tillsammans med Energikontoren Sverige startat ett samarbete för att ta fram en utbildning för energieffektivt byggande, enligt ett pressmeddelande.

Utbildningen för byggnadsarbetare och installatörer gäller energieffektivt byggande och renovering samt installation av förnybar energi. 
En yrkesöverskridande utbildning i att förstå vilken kunskap lågenergibyggnation krävs av alla inblandade aktörer.

Dessutom ska handledare utbildas för att i sin tur utbilda hantverkare och installatörer runt om i landet direkt ute på byggarbetsplatserna.

– Eftersom det ställs högre energikrav på byggnader, måste kompetensen höjas i våra medlemsföretag och för deras medarbetare. VVS Företagens medlemsföretag måste bli bättre på energieffektivt byggande och förnyelsebar energi för att klara framtidens krav, säger Leif Ekström, företagsrådgivare på VVS Företagen, i pressmeddelandet.

VVS Företagen, Sveriges Byggindustrier (BI), teknikkonsultföretaget WSP, byggföretaget NCC, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, Elektriska Installatörsorganisationen EIO, Teknologisk Institut och Passivhuscentrum utgör expertgruppen som tillsammans med Energikontoren Sverige ska utveckla utbildningskonceptet.

2011–2013 genomfördes EU-projektet Build Up Skills, som VVS-Forum tidigare skrivit om, för att identifiera kompetensbehovet för byggsektorn och ta fram en handlingsplan för vidareutbildning.

Sverige är ett av 22 länder som nu fått pengar att fortsätta med projektet Build Up Skills Swebuild fram till 2017.

Förutom expertgruppen stöttas projektet ett stort antal organisationer och myndigheter i byggbranschen, som till exempel BeBo, Belok, Byggmaterialindustrierna, Boverket, Skanska, Swedisol och Byggherrarna.

Projektet Build Up Skills Swebuild stöds av Intelligent Energy Europe (IEE) och Energimyndigheten.

Rekommenderade artiklar

Klimatomställningen kräver många fler installatörer

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Enkla åtgärder energieffektivast

Enkla justeringsåtgärder och utbildning gör mest skillnad för att skapa energieffektiva fastigheter. Det menar Schneider Electric som gjort den årliga undersökningen Energiindikatorn bland 100 kommuner och 100 energiintensiva företag. Enligt undersökningen anser flest att smarta fastigheter är den viktigaste faktorn för att skapa smarta städer.

I vår startar Energibyggare

Ekobyggmässan växer

Intresset för den kommande Ekobyggmässan på Kistamässan i Stockholm är stort och arrangörerna Sweden Green Build Council (SGBC), utökar därför hallytan med 50 procent. – Vi kommer att fylla mässhallen väl, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobyggmässan, i ett pressmeddelande. 

De ingår i Energikommissionen

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har i dag beslutat om vilka riksdagsledamöter som kommer att ingå i Energikommissionen. De elva ledamöterna kommer från samtliga riksdagspartier. Ordförande är energiministern själv. 

Göteborg – Sveriges klimatstad

Roland Jonsson: ”Det finns ett motstånd mot spillvärmeväxlare”

”För att inte vara rörmokare är det ju en fin anläggning”

För prenumeranter

Så funkar spillvärmeväxlaren Recycling Pipe

”Tänk om man skulle kunna koppla samman det här systemet med värmepumpar”