Logga in

Kungälvs kommun tecknar ramavtal med Pollex

Publicerad
10 dec 2014, 13:54

Kungälvs kommun har tecknat ett treårigt ramavtal med Pollex i Nödinge om luft- och vattenspolning av stora delar av vattenledningsnätet. Syftet med den schaktfria spolningen är att ytterligare förbättra vattenkvaliteten och att förebygga problem med missfärgat vatten, skriver Pollex i ett pressmeddelande.

Kungälvs vatten är redan nu så bra att klorering inte är nödvändigt och dricksvattnet får nästan alltid högsta betyg enligt de krav som ställs av Livsmedelsverket, uppger Pollex. 

Ramavtalet med Pollex tecknades under hösten. Kommunen har totalt cirka 150.000 meter vattenledningar. Hur stor del av ledningsnätet som ska spolas är inte bestämt men i en första etapp genomför Pollex luft- och vattenspolning av cirka 40.000 meter i centrala Kungälv. 

Pollex metod för luft- och vattenspolning innebär att ledningssträckan stängs av från det omgivande nätet. Via en brandpost leds sedan tryckluft in som blandas med vattnet i rören. Detta skapar en kraftig turbulens genom ökad hastighet vilket gör att lösa beläggningarna i rören lossnar och tillsammans med slam, sediment och bakterier spolas ut vid ett avtappningsställe. Spolningen fortsätter tills ledningen är ren från partiklar vilket kontrolleras genom mätning.