Logga in

Inget stöd till energispar i miljonprogram

Publicerad
11 dec 2014, 20:00

Riksdagen röstade i dag nej till statligt stöd för energieffektivisering av miljonprogrammet. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och den rödgröna regeringen ville satsa 1,7 miljarder kronor på energieffektivisering i miljonprogrammet under mandatperioden, men riksdagsmajoriteten röstade emot.

Som VVS-Forum tidigare skrivit om har Alliansen hela tiden hårdnackat motsatt sig statligt stöd till renovering och energieffektivisering av det slitna miljonprogrammet. 
Vid dagens omröstning sa en majoritet i riksdagen ja till alliansens förslag om anslagen i statsbudgeten till samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik för 2015. Det innebär också att riksdagen sa nej till regeringens förslag om att inrätta ett nytt bidrag till energieffektivisering och upprustning av skollokaler. 
Den sammanlagda summan i statens budget för området är drygt 1,2 miljarder kronor. Mest pengar går till Lantmäteriet (503 miljoner kronor), Boverket (225 miljoner kronor) och Konsumentverket (135 miljoner kronor).