Logga in

Ingenjör lyft för småföretag

Publicerad
11 dec 2014, 19:07

När ett litet företag anställer en ingenjör ökar produktiviteten och omsättningen. Det menar den fackliga organisationen Sveriges Ingenjörer som startat ett projekt för att få småföretag att anställa sin första ingenjör, skriver tidningen Ingenjören.

Små och medelstora företag som anställer sin första ingenjör får mångdubbelt tillbaka på sin investering. Enligt en undersökning från konsultföretaget Ramböll ökar produktiviteten i genomsnitt med nästan 300 procent och nettoomsättningen med över 500 procent. Dessutom har företagen kunnat öka bemanningen med i snitt fem personer. 
Sveriges Ingenjörer har dragit i gång ett projekt för att stimulera små och medelstora företag att anställa sin första ingenjör. Pilotprojektet, som startar i Jönköpings län, har fått namnet ”Den första ingenjören”. 
– Syftet är att sprida idén om att även små företag har stor nytta av att anställa ingenjörer. En stor del av projektet handlar om ren information, säger Annika Jederström, projektledare på Sveriges Ingenjörer till tidningen Ingenjören. 
Fyra branschorganisationer deltar i projektet: Trä och möbelföretagen, TMF, Skärteknikcentrum, Polymercentrum och Svenska Gjuteriföreningen. Dessutom deltar forskningskoncernen Swerea. 
– Vi vill också visa våra medlemmar, ingenjörerna, på vilka fördelar och möjligheter till utveckling som mindre företag kan erbjuda, säger Annika Jederström. 
Tanken är att det ska bildas nätverk för ingenjörer och för företag som har skaffat eller vill skaffa sina första ingenjörer. Det ska också finnas utrymme för coachning för både ingenjörer och företagare. 
Projektet beräknas omsätta 10,7 miljoner kronor och pågå i två år. Om det går bra hoppas Sveriges Ingenjörer kunna starta även i andra län.