Logga in

Allt fler byggnader blir miljöklassade

Publicerad
18 dec 2014, 10:34

Intresset bland fastighetsägare för att miljöklassa fastigheter ökar. 400 byggnader är nu miljöcertifierade i det svenska Miljöbyggnad och 116 byggnader är klassade enligt det amerikanska systemet LEED. Allt enligt pressmeddelanden från Sweden Green Building Council, som administrerar miljöcertifieringar av byggnader i Sverige.

– Certifieringstempot har ökat rejält. Det har varit ett fantastiskt år för Miljöbyggnad och det är otroligt kul att passera 400 byggnader innan jul, säger Linda Kjällen, certifieringschef på Sweden Green Building Council, i ett pressmeddelande.

Av de 116 projekt som är LEED-certifierade i Sverige tillhör 48 byggnader statliga fastighetsbolaget Vasakronan som huvudsakligen äger kommersiella fastigheter.

Vasakronan genomfört 48 stycken så kallade volymcertifieringar för befintliga byggnader, varav 90 procent Guld-certifieringar enligt LEED.

– Affärsfördelarna är tydliga, säger Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan. Miljöcertifiering på den här nivån är ett bevis för att äldre byggnader kan vara konkurrenskraftiga gentemot nya, vilka alltid miljöcertifieras. Under 2014 har vi också ökat tempot rejält i och med beslutet att göra en volymcertifiering i LEED och vi är det första företaget i Europa som har lyckats certifiera våra fastigheter på det här sättet. Det har sparat både tid och pengar för oss.